ßßß Cookit - przepis na Kompozycja sałat z kurkami i wołowiną

Kompozycja sałat z kurkami i wołowiną

nazwa

Wykonanie

Kurki i wołowina, do tego wiśnie. Brzmi bardzo wyszukanie, smakuje wspaniale a robiło się tę sałatkę bardzo prosto. Naprawdę.
Panie Wojciechu, czapki z głów! Bo wielkiego mistrza poznać z małego dzieła.
Składniki
mieszkanka sałat Fir&Easy-100g
pieczony rostbef - kilka plastrów może być polędwica lub gotowana wołowina
kurki oczyszczone-80g
cebula siekana-1 łyżka
olej słonecznikowy-1 łyżka
oliwa z olwiek-30ml
ocet balsamiczny-50ml
sól morska Kamis do smaku
cukier do smaku
wiśnie drylowane
Wykonanie
Przygotowanie winegretu balsamicznego
Oliwę,ocet balsamiczny i wiśnie dokładnie zmiksować. Doprawić solą i cukrem.
Przygotowanie sałatki
Kurki lekko obsmażyć z drobno posiekaną cebulą na oleju. Podlać
winegretem balsamicznym i pozostawić do wystygnięcia. Na talerzu
ułożyć kompozycję sałat skropionym winegretem przygotowane
kurki i dekoracyjnie wywinięte plastry pieczonego rostbefu lub polędwicy wołowej.
Wołowina i kurki mogą być podane na ciepło.
Autorem przepisu jest Wojciech Pasikowski, który pokazywał nam jak zrobić tę sałatkę w czasie warsztatów w Polskiej Akademii Kulinarnej.
Źródło:http://kulinarnepysznoscimolki.blogspot.com/2012/07/kompozycja-saat-z-kurkami-i-woowina.html