Wykonanie
Składniki:- 2
jajka- 100g
mąki pszennej- 3/4 szklanki
mleka- 1/2 szklanki puree z dyni***- 1 łyżka
cukru- 3/4 łyżeczki
cynamonu- 1 łyżka
olejuSposób przygotowania:1. Do miski wlewamy
mleko, dodajemy
jajka,
olej, puree i dokładnie mieszamy trzepaczką. Do mokrych składników wsypujemy
mąkę wymieszaną z
cukrem i
cynamonem, dokładnie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.2. Na rozgrzanej suchej lub z małą ilością
oleju patelni smażymy cienkie naleśniki, delikatnie przewracając. Gotowe podajemy z ulubionymi dodatkami, np. z
twarożkiem.***Puree może przygotować zaczynając od upieczenia do miękkości oczyszczonej dyni, a następnie zmiksowanie jej na gładką masę.Inspiracja:filozofiasmaku