Wykonanie
Lubię jesień. Lubię kolorowe liście spadające z drzew, lubię zbierać
kasztany, chodzić na spacery i szurać w liściach, lubię jesienne słońce, lubię śpiew ptaków,
grzyby i wrzosy. Lubię jesienne wieczory spędzone z książką i
kubkiem dobrej, aromatycznej
herbaty. Lubię ogrzewać się kocem i poprawiać sobie humor słodkim akcentem. Lubię
dynię,
jabłka i
śliwki. I nawet jak deszcz pada i wieje ja mam zawsze uśmiech. Jestem nałogowcem jeżeli chodzi o
herbaty.
Piję ich kilka dziennie, szukam nowych smaków i aromatów. Ostatnio otrzymałam od Ahmad Tea London paczuszkę pełną
herbat.
Cynamon,
imbir i
kardamon to smakowite połączenia
herbat na jesienne wieczory. Stworzyłam swój własny sposób na jesienną, rozgrzewającą
herbatę na bazie jednej z mieszanek.
Herbata wyszła po prostu wspaniała, z nutą
śliwki,
cynamonu i lekkim posmakiem
czerwonego wina. Zdecydowanie zachwyca smakiem. A wy macie ochotę na filiżankę takiej
herbaty ?Zapraszam :-)Składniki:- 8
śliwek- 4 łyżki
czerwonego wina - u mnie półwytrawne- 2 łyżeczki
mioduWykonanie:Potrzebne będą nam małe kokilki do pieczenia, lub jedno naczynie.
Śliwki kroimy na kawałki i umieszczamy w naczynkach, polewamy
winem i
miodem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Zaparzamy w imbryczku
herbatę - na 1 l
wody wystarczą 3
torebki.
Herbatę przelewamy do filiżanek lub kubków i dodajemy upieczone
śliwki razem z
sokiem, możemy jeszcze dosłodzić do smaku
miodem.
Herbata wspaniale smakuję, jest idealna na jesienne wieczory.