Wykonanie
Przepyszna zupa krem z
porów na
bulionie krewetkowym w stylu azjatyckim!Uwielbiam eksperymentować z kuchniami świata, dzisiaj ten eksperyment wyszedł perfekcyjnie!Przepyszna, aromatyczna, rozgrzewająca, z dużą ilością aromatycznych przypraw takich jak świeży
imbir,
trawa cytrynowa,
czosnek czy
chili. Postanowiłam zrobić coś zupełnie nowego i świeżego z warzywa które raczej dość często wykorzystujemy jako dodatek ale nie jako główny składnik, a mianowicie
pory. Dzisiaj właśnie to one grały u mnie w kuchni pierwsze skrzypce.
SKŁADNIKI:- 1 bardzo duży
por- 5 łyżek
oliwy z oliwek lub
oleju ryżowego OLEOFARM- 500 ml
bulionu z
krewetek- 3 łyżeczki
bulionu krewetkowego w proszku (azjatycka
przyprawa)- 2 ząbki
czosnku- 2
szalotki-świeży
imbir-
chili- puszka
mleka kokosowego- łyżka
masła- 2 kromki
chleba-
krewetki-
olej krokoszowy OLEOFARM- suszone
zioła takie jak
bazylia tajskaPory dokładnie umyj, posiekaj na drobne paseczki.
Czosnek,
imbir,
chili ,
szalotkę obierz i posiekaj.W dużym rondlu smaż na
oliwie z oliwek,
pory,
czosnek,
imbir,
chili i
szalotkę, około 7 minut. dodaj
mleko kokosowe,
bulion z
krewetek i gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę.Kromki
chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy
olej krokoszowy tłoczony na zimno i
zioła suszone, dokładnie mieszamy.Na gorącą patelnię wlej
oliwę z oliwek, dodaj kilak plastrów
pora,
czosnku,
imbiru i
chili, i smaż
krewetki po 1,5 minucie na stronę.Gorącą zupę nalej na talerze, posyp grzankami, dodaj gorące
krewetki.Więcej info o olejach znajdziecie tu: http://olejeswiata.pl/oleje/
Przepyszne danie!PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU: