ßßß Cookit - przepis na Rogale z białym makiem, orzechami laskowymi i smażonym masłem z nerkowców

Rogale z białym makiem, orzechami laskowymi i smażonym masłem z nerkowców

nazwa

Wykonanie

Rogale w tym roku już po raz ostatni ... upieczone ze względu na spotkanie, powiedźmy blogerskie bo z Matką Wariatką, Parą w Kuchni i po sąsiedzku z Królami :-) sami widzicie, że towarzystwo doborowe więc trzeba było to jakoś uczcić :-) rogale nie posiadają certyfikatu, są domowej roboty z białym makiem, bakaliami, marcepanem, skórką z pomarańczy, dużą dawką orzechów laskowych i pysznym dodatkiem smażonych nerkowców od Primavika . No cóż.. uwielbiam moje rogale, nawet lubię je robić..wałkować, piec- choć kiedyś sprawiały mi ogromną trudność.. no ale podobno trening czyni mistrza!
przepis własny
Składniki: na ciasto klik
Składniki: na mak
500g białego maku
200g marcepanu
otarta skórka z jednej pomarańczy
150g cukru pudru
300g orzechów laskowych
185g masła ze smażonych nerkowców Primavika
200g śmietany
2 czerstwe drożdżówki
Dodatkowo:
jajko + odrobina mleka do posmarowania wierzchu rogali
białko + szklanka cukru pudru + 1 łyżeczki wody na lukier
krokant orzechowy
Przygotowanie:
Orzechy uprażyć w nagrzanym do 180' piekarniku, jeszcze gorące przełożyć na gazę, turlać na blacie by pozbyć się tz "łuski", przebrać i odstawić.
Mak sparzyć wrzątkiem, następnie odsączyć na sicie i zmielić dwukrotnie z orzechami, marcepanem i czerstwą drożdżówką. Do nadzienia dodać śmietanę, masło z nerkowców oraz skórkę startą z pomarańczy, dobrze wymieszać przy pomocy miksera.
Rozwałkowane trójkąty z ciasta półfrancuskiego nadziewać masą makową za pomocą worka cukierniczego i okrągłej tylki o rozmiarze 14', zawijać i układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Posmarować wierzch rozbełtanym jajkiem z mlekiem i wstawić do piekarnika z włączonym światłem, nie należy pozostawiać rogali w piecu, który jest włączony nawet na minimalną temperaturę! masło zacznie się topić i rogale będą suche. Rogale powinny garować do podwojenia objętości około 40 minut, będą lepkie dlatego należy je wyjąć z pieca, ułożyć blaszki na blacie kuchennym i włączyć piec na 200' przed wsunięciem ponownie do pieca posmarować ponownie wierzch rozbełtanym jajem - wierzch już nie powinien być lepiący gdyż rogale odstały podczas nagrzewania się pieca. Piec 20-25 minut, na ostatnie 5 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg by wierzch ładnie się zarumienił.
Białko + cukier puder + wodę ubić w misie miksera na białą masę, glazurować rogale jeszcze ciepłe i od razu posypywać krokantem. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2015/11/rogale-z-biaym-makiem-orzechami.html