Wykonanie
Rogale w tym roku już po raz ostatni ... upieczone ze względu na spotkanie, powiedźmy blogerskie bo z
Matką Wariatką, Parą w Kuchni i po sąsiedzku z Królami :-) sami widzicie, że towarzystwo doborowe więc trzeba było to jakoś uczcić :-)
rogale nie posiadają certyfikatu, są domowej roboty z
białym makiem,
bakaliami, marcepanem, skórką z
pomarańczy, dużą dawką
orzechów laskowych i pysznym dodatkiem smażonych
nerkowców od Primavika . No cóż.. uwielbiam moje
rogale, nawet lubię je robić..wałkować, piec- choć kiedyś sprawiały mi ogromną trudność.. no ale podobno trening czyni mistrza!
przepis własnySkładniki: na ciasto klikSkładniki: na
mak500g białego
maku200g marcepanuotarta skórka z jednej
pomarańczy150g
cukru pudru300g
orzechów laskowych185g
masła ze smażonych
nerkowców Primavika200g
śmietany2 czerstwe drożdżówkiDodatkowo:
jajko + odrobina
mleka do posmarowania wierzchu
rogalibiałko + szklanka
cukru pudru + 1 łyżeczki
wody na
lukierkrokant
orzechowyPrzygotowanie:
Orzechy uprażyć w nagrzanym do 180' piekarniku, jeszcze gorące przełożyć na gazę, turlać na blacie by pozbyć się tz "łuski", przebrać i odstawić.
Mak sparzyć wrzątkiem, następnie odsączyć na sicie i zmielić dwukrotnie z
orzechami, marcepanem i czerstwą drożdżówką. Do nadzienia dodać
śmietanę,
masło z
nerkowców oraz skórkę startą z
pomarańczy, dobrze wymieszać przy pomocy miksera.Rozwałkowane trójkąty z ciasta półfrancuskiego nadziewać masą
makową za pomocą worka cukierniczego i okrągłej tylki o rozmiarze 14', zawijać i układać na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Posmarować wierzch rozbełtanym
jajkiem z
mlekiem i wstawić do piekarnika z włączonym światłem, nie należy pozostawiać
rogali w piecu, który jest włączony nawet na minimalną temperaturę!
masło zacznie się topić i
rogale będą suche.
Rogale powinny garować do podwojenia objętości około 40 minut, będą lepkie dlatego należy je wyjąć z pieca, ułożyć blaszki na blacie kuchennym i włączyć piec na 200' przed wsunięciem ponownie do pieca posmarować ponownie wierzch rozbełtanym
jajem - wierzch już nie powinien być lepiący gdyż
rogale odstały podczas nagrzewania się pieca. Piec 20-25 minut, na ostatnie 5 minut przed końcem pieczenia można włączyć termoobieg by wierzch ładnie się zarumienił.
Białko +
cukier puder +
wodę ubić w misie miksera na białą masę, glazurować
rogale jeszcze ciepłe i od razu posypywać krokantem. Odstawić do ostygnięcia. Smacznego!