Wykonanie
Bardzo słodko zrobiło się ostatnio na blogu :) Tłumacze sobie to tym, że przyszła jesień, więc organizm potrzebuje trochę słodkości - dla lepszego samopoczucia :) Dobrze, gdy te słodkości nie są szkodliwe dla naszego organizmu - nie zawierają sztucznych składników, tłuszczów trans, zbędnych
cukrów. Najlepiej, więc przygotować je samodzielnie w domu. Wtedy mamy pewność, że jemy zdrowo :) Dziś proponuję klasyczną,
mleczną kanapkę :) Moja wersja nie zawiera
białego cukru (użyłam
miodu, ale jeśli chcesz możesz zamienić go na ksylolit, czy
stewie.) ani także nie zawiera tłuszczu.
Mleczna kanapka to świetna przekąska, którą bez problemu możesz zabrać ze sobą na uczelnie, do pracy, czy też szkoły :)przepis na 3 porcje
150g
płatków owsianych1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia2
jajka3 łyżki
kakaołyżka
miodu4 łyżki
jogurtu greckiego200g
twarogu chudego2 łyżki
jogurtu greckiego2 łyżki
mleka w proszkułyżka
miodukilka kropel
aromatu migdałowegoPiekarnik rozgrzej do 190 stopni. W tym czasie zmiksuj
płatki owsiane z
proszkiem do pieczenia,
kakaem,
jajkami,
miodem i
jogurtem. Gotową masę przełóż do keksówki, wyrównaj wierzch. Piecz ok. 15-20minut. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.
Ser,
jogurt,
mleko w proszku,
miód i
aromat migdałowy utrzyj na gładką masę. Gdy
biszkopt wystygnie, przekrój go na pół. Spód ciasta posmaruj masą
serową, przykryj drugą połową ciasta. Następnie pokrój je na równe prostokąty.Smacznego :)