Wykonanie
            
Następny z cyklu zielonych koktajli. Dziś w głównej roli niepozorna 
roszponka - Feldsalat. Zielone liście to jedne z najzdrowszych warzyw - magiczne pożywienie. Zielony kolor wskazuje na obecność chlorofilu, czyli zielonego barwnika nazywanego także "roślinną krwią", przez innych płynną energią 
słoneczną. Warto wziąć jej trochę dla siebie.Zielone koktajle, popularne na całym świecie green smoothies, przynoszą wiele dobrego dla naszego zdrowia. Szklanka smoothie to duża dawka chlorofilu, enzymów, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, prowitaminy A, kwasu foliowego oraz witamin C, E i K. Są lekkostrawne, oczyszczą i wzmocnią odporność. Zawierają mnóstwo błonnika, także spokojnie mogą stanowić samodzielny posiłek. To świetny sposób na "
zieleninę", która często sama nie jest zbytnio atrakcyjna do spożycia.By koktajl był smaczny ważne jest zachowanie proporcji i tak zielony koktajl powinien zawierać 40% zielonego warzywa, resztę powinny stanowić 
owoce.Zapraszam na pyszną "
sałatkę w płynie".Składniki na 2 porcje:

50 g 
roszponki - 3 garście1/2 
mango1 mały 
banan1 
jabłko1 szklanka 
wody mineralnejWykonanie:
sałatę dokładnie wypłukać. 
Mango obrać i odkroić od pestki. Obrać 
jabłko i usunąć gniazda nasienne na dno kielicha blendera wlać szklankę 
wody mineralnej, następnie oddać 
roszponkę oraz pokrojone 
owoce i zmiksować. Wypić po przygotowaniu!NA ZDROWIE !