Wykonanie
Przygotowanie puree z
dynii nie nastręcza wiele trudności. Warto zrobić je w trochę większej ilości, by później wykorzystać do przygotowywania zup, past do
chleba, klusek, deserów i ciast. W lodówce można je przechowywać przez dobre kilka dni i sukcesywnie zużywać do zaplanowanych dań. Nie zamrażam i nie wekuję puree z
dynii, ponieważ nie mam własnej
dynii z ogródka, a jest dostępna w sprzedaży całą zimę.Najprostszym sposobem przygotowania
dyniowego puree jest jej upieczenie w piekarniku. Ma wówczas najbogatszy, intensywny i bardzo wyrazisty smak. Moją
absolutną faworytką jest
dynia Hokkaido. Z mocno
pomarańczową skórką - jadalną, także nie wymaga obierania, o intensywnie zabarwionym
pomarańczowym i mączystym miąższu. Mączysty miąższ jest szczególna zaletą, gdy puree ma zostać wykorzystane jako dodatek do ciast i wypieków
drożdżowych, czy farszu do pierogów.
Składniki:około 1kg
dynii na 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika
sól,
olej,
rozmaryn -
przyprawy do dyni na wytrawnielaska
cynamonu,
anyż gwiaździsty -
przyprawy do
dynii na słodkoWykonanie:
dynię dokładnie umyć. Przekroić na ćwiartki. Przy pomocy łyżki wydrążyć miękkie części z pestkami. Pokroić w 2- cm szpalty. Ułożyć ściśle na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić
olejem i posypać
solą. Dołożyć gałązkę
rozmarynu do pieczenia lub posypać oskubanymi igiełkami. Piec w 200`C 15-20 minut. Gdy puree zużyjesz do słodkich wypieków zamiast
rozmarynu i
soli ułóż
między szpaltami
dynii laskę
cynamonu i gwiazdkę
anyżku. Sprawdź widelcem, czy
dynia jest miękka. Najlepiej jeszcze ciepłą zblendować na gładkie puree. Przełożyć do pojemnika z przykrywką lub zafoliować i przechowywać w lodówce. Przetrwa nawet do tygodnia. Zużywać sukcesywnieSMACZNEGO!