ßßß Cookit - przepis na Jagody pasteryzowane z ksylitolem

Jagody pasteryzowane z ksylitolem

nazwa

Wykonanie

Lipiec to miesiąc jagód. Trzeba się spieszyć, by najeść się nimi do syta. Są pyszne i bardzo zdrowe. To cudowny lek na wiele chorób. Leczą oczy, obniżają poziom cholesterolu, uelastyczniają ścianki naczyń krwionosnych itd., itd..Więcej przecztasz tutaj . Mogą być jednak niebezpieczne dla zdrowia, dlatego należy je dokładnie myć. Dlaczego? Wyjaśniałam tutaj . Całe lato, oprócz truskawek są naszym ulubionym i najsmaczniejszym dodatkiem do śniadaniowej owsianki. Tradycyjnie w lipcu z większej ilości przygotowuję jagody pasteryzowane na zimowe zapasy. W tym roku po raz pierwszy do pasteryzacji jagód użyłam ksylitolu. Tak zakonserwowane jagody są dla wszystkich - dla cukrzyków, osób z chorobą refluksową,
dbających o linię i osób, które wykluczyły cukier ze swojej diety z innych zdrowotnych powodów. Proste do przygotowania. Polecam!
Składniki:
jagody- około 3 l
14 płaskich łyżek ksylitolu
7 słoików a`350 ml
Wykonanie:
jagody bardzo dokładnie umyć i osuszyć na sitku. Następnie przebrać usuwając listki i ogonki
wyparzyć słoiki i nakrętki
wytarte do sucha słoiki napełnić przebranymi jagodami, wsypać po 2 płaskie łyżki ksylitolu i delikatnie "postukać" słoikiem o blat, by cukier opadł i wymieszał się z jagodami. Zakręcić wytartymi do sucha nakrętkami
słoiki ustawić w garnku, wyłożonym papierowym ręcznikiem tak, by się wzajemnie nie dotykały. Napełnić garnek wodą do 3/4 wysokości słoików i postawić go na ogniu. Doprowadzić wodę do wrzenia, następnie zmniejszyć płomień i pozostawić na pyrkającym ogniu przez 20 minut. Do ostudzenia pozostawić słoiki w garze
UDANYCH PRZETWORÓW!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/07/jagody-pasteryzowane-z-ksylitolem.html