Wykonanie
Muffinki znamy i lubimy chyba wszyscy.Wariacji na ich temat są tysiące! I chyba właściwie wszystko do nich pasuje: i
czekolada, i
owoce, i
budyń... Wszystko zależy od naszej wyobraźni :)Zawsze piekąc muffinki kierowałam się prostą zasadą: produkty suche mieszamy w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie łączymy ze sobą obie zawartości misek. Tym razem pokusiłam się o wypróbowanie troszkę innego przepisu
Margarytki na muffinki z
jagodami, zastępując
jagody borówkami. Muffinki wyszły pyszne (mimo, że trochę przesadziłam z ilością dodanych
borówek) i już myślę z czym tu upiec kolejne :)))
Składniki: (na 18szt)35 0 g
mąki½ szklanki
cukru2 łyżeczki
proszku do pieczenia1
cukier wanilinowy½ szklanki
oleju1
jajko1 szklanka
mlekadodatkowo:300g borów ek
cukier brązowy po posypaniaWykonanie:
Wszystkie składniki wrzucić do misy miksera. Miksować chwilę do połączenia się składników. Następnie dorzucić umyte
borówki. Wymieszać łyżką.
Ciastem napełniać papilotki do 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypać odrobiną
brązowego cukru. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st i piec ok 15-20 minut. (Moje piekły się ok 17 minut)