Wykonanie
Masz problem z przechowaniem świeżych owoców? Jesienne zbiory nie mieszczą się w zamrażalniku? A może po prostu potrzebujesz witamin lub lubisz
owocowe herbatki ... wypróbuj mój przepis.
Owoce aronii zebrane po pierwszych przymrozkach są idealnym źródłem witam. Podnoszą oporność organizmu
szarpanego jesiennymi przeziębieniami i
brakiem słońca. Jeśli aronię zebraliśmy wcześniej należy jej
owoce przemrozić w zamrażalniku przez 3 dni aby pozbawić je charakterystycznej goryczki.
Owoce płuczemy i przebieramy z gałązek. Układamy na płóciennym lub papierowym ręczniku. Najlepiej w pobliżu kuchni lub kominka ale z braku laku wystarczy kuchenny parapet.
Suszone owoce możemy długo przechowywać. Wykorzystujemy je do parzenia
herbatki lub gotujemy z nich kompot w połączeniu z innymi
owocami. A więc na zdrowie:)