ßßß Cookit - przepis na Herbaty - jak parzyć? które pić?

Herbaty - jak parzyć? które pić?

nazwa

Składniki

Wykonanie

10 Herbacianych Przykazań wg MK:
1. Przy wyborze herbat kieruj się smakiem, wybieraj herbaty z dodatkami, które lubisz.
2. Pij herbaty o konkretnych właściwościach: odchudzające, witaminowe, oczyszczające - według wskazań
3. Zaopatrz się w podstawowe naczynia do parzenia herbaty.
4. Uczyń z tego rytuał - możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale parzenie przez odpowiedni czas i w odpowiedniej temperaturze znacznie zmienia smak - na lepsze!
5. Za mocna herbat może nam szkodzić oraz nabiera gorzkiego posmaku.
6. Wprowadzaj ją powoli do swojej diety, a zobaczysz rezultaty. Zielona herbata pomaga nam oczyścić organizm z toksyn - możemy ją pić nawet do 6 filiżanek dziennie
7. Ta sama herbata zaparzana 2 lub 3 raz zawiera tyle samo lub więcej dobroczynnych właściwości co parzona pierwszy raz.
8. Najlepsze mieszanki herbat po zaparzeniu ukazują nam przepiękne liście, kwiaty i dodatki, a nie ogonki herbaciane.
9. Zamiast zwykłego cukru wypróbuj inne dodatki: miód, konfiturę, cukier trzcinowy, syrop - wzbogacą smak herbaty, a są produktami, które zawierają witaminy, minerały czy np. właściwości bakteriobójcze
10. Wykorzystaj czas w którym pijesz swoja ulubioną herbatę na chwilę relaksu i spokoju. Znajdź się w swoim świecie i nie przejmuj codziennymi troskami. Taka chwila wytchnienia przy każdej filiżance może nam dać kilka dodatkowych lat życia i zdrowia)
Wielu z nas nie przepada za innymi rodzajami herbat poza tradycyjną czarna. I ze mną tak było, ale chęć picia większej ilości napojów skłoniła mnie do spróbowania i teraz pijam wiele różnych jej rodzajów z wszelkimi dodatkami. Dla mnie pierwszą herbatą, za którą zaczęłam przepadać była zielona sencha z żurawiną i cytryną, ale dla kogoś innego może to być herbata z cynamonem i goździkami, a dla innej osoby owocowa. Świat herbat jest tak zróżnicowany i barwny, że nie musimy się ograniczać- zaszalejmy:).
Herbaty możemy podzielić na kilka głównych rodzai:
-owocowe
-czarna
-białe
-zielone
-czerwone
Zaleca się pić:
1filiżankę herbaty czarnej (teina - hamuje wchłanianie przez organizm żelaza) i czerwonej (właściwości oczyszczająco-odchudzające) dziennie
4-8 filiżanek herbaty zielonej
Z herbatami owocowymi należny uważać - ponieważ u osób z nadkwaśnością mogą one ją wywoływać przy większych ilościach.
Moją ulubioną zieloną herbatą jest SENCHA Japończycy zwyczajowo parzą Senchę nie dłużej niż 30 do 60 sekund w temperaturze 75-80st. C, ale dla uzyskania pełni smaku i aromatu sugerujemy wydłużyć ten czas nawet do 4 minut. Parzmy herbaty w odpowiednich naczyniach w odpowiednim czasie oraz temperaturze, a zobaczymy różnicę i pokochamy jej picie;)
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2012/03/herbaty-jak-parzyc-ktore-pic.html