Owoceśliwki mają wiele cennych właściwości. Regulują trawienie, chronią przed wolnymi rodnikami, a nawet poprawiają humor. Pod względem wartości odżywczych oraz zawartości witamin i błonnika bogatsze są śliwki suszone, jednak mają one pięć razy więcej kalorii niż śliwki surowe.Składniki:1 opakowanie dowolnego makaronu świderki1/2 kg śliwek węgierek150 ml śmietany 30%4 jajka1/2 szklanki cukru2 garści siekanych orzechów włoskich80 g mozzarelli tartejtłuszcz do wysmarowania naczyniabułka tarta do obsypania naczyniasztuczny płynny miódSposób przygotowania:Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.Makaron gotujemy al dente.Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na mniejsze kawałki.Jajka ubijamy z cukrem i śmietaną.W naczyniu żaroodpornym układamy:- makaron- śliwki- orzechy- mozzarella- makaron- śliwki- orzechy- mozzarellaCałość zalewamy masą jajeczną i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut.Przed spożyciem porcję na talerzy można polać sobie odrobiną sztucznego miodu.Oczywiście zwolennicy naturalnych produktów mogą użyć miodu naturalnego, ale uwierzcie mi smak sztucznego miodu w tej potrawie jest niezastąpiony.