Wykonanie
Tradycyjny
baleron to
wędlina wędzona. Dziś proponuję Wam jego wersję bez wędzenia. Przygotowana w ten sposób
wędlina jest równie smaczna, a wymaga od nas nieco mniej pracy i wysiłku. ;)Składniki:ładny kawałek karczku - ok. 1 , 5-2 kg· 50 g
soli peklowej· 10 ziaren
pieprzu· 2 ząbki
czosnku· łyżka suszonego
rozmarynu· łyżka suszonego
tymianku· 2
goździki· 1,5 l przegotowanej wystudzonej
wody· łyżeczka
cukruW moździerzu ucieramy
sól,
cukier,
pieprz,
czosnek,
rozmaryn,
tymianek i
goździki. Marynatą nacieramy karczek. Przekładamy go do specjalnego rękawa-siatki. Wkładamy do pojemnika, zalewamy
wodą (
mięso musi być dokładnie pokryte
wodą) i szczelnie zamykamy.
Mięso w marynacie chowamy do lodówki. Peklujemy od 10 dni do 2 tygodni, pamiętając by od czasu do czasu przewrócić
mięso na drugą stronę. Po ok. 2 tygodniach,
mięso będzie zapeklowane.Wyjmujemy je z marynaty, osuszamy. Przekładamy do gotującej się
wody i gotujemy godzinę na każdy kilogram
mięsa.Wystudzone stanowi idealną
wędlinę na kanapki. Smacznego!