ßßß Cookit - przepis na Domowy "baleron" - bez wędzenia

Domowy "baleron" - bez wędzenia

nazwa

Wykonanie

Tradycyjny baleron to wędlina wędzona. Dziś proponuję Wam jego wersję bez wędzenia. Przygotowana w ten sposób wędlina jest równie smaczna, a wymaga od nas nieco mniej pracy i wysiłku. ;)
Składniki:
ładny kawałek karczku - ok. 1 , 5-2 kg
· 50 g soli peklowej
· 10 ziaren pieprzu
· 2 ząbki czosnku
· łyżka suszonego rozmarynu
· łyżka suszonego tymianku
· 2 goździki
· 1,5 l przegotowanej wystudzonej wody
· łyżeczka cukru
W moździerzu ucieramy sól, cukier,pieprz, czosnek, rozmaryn, tymianek i goździki. Marynatą nacieramy karczek. Przekładamy go do specjalnego rękawa-siatki. Wkładamy do pojemnika, zalewamy wodą (mięso musi być dokładnie pokryte wodą) i szczelnie zamykamy. Mięso w marynacie chowamy do lodówki. Peklujemy od 10 dni do 2 tygodni, pamiętając by od czasu do czasu przewrócić mięso na drugą stronę. Po ok. 2 tygodniach, mięso będzie zapeklowane.Wyjmujemy je z marynaty, osuszamy. Przekładamy do gotującej się wody i gotujemy godzinę na każdy kilogram mięsa.Wystudzone stanowi idealną wędlinę na kanapki. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/11/domowy-baleron-bez-wedzenia.html