Wykonanie
Od XIX wieku w Rosji
ziemniaki są nazywane drugim
chlebem. Szybko zastąpiły inne, tradycyjnie spożywane przez
wieki bulwy i stały się jedną z podstaw kuchni rosyjskiej. Poniższy przepis na
ziemniaki zapiekane z
grzybami i
boczkiem idealnie sprawdzi się jako przystawka albo dodatek do większego dania.Składniki:3 duże
ziemniaki10 dkg świeżych podgrzybków10 dkg wędzonego
surowego boczkumała
cebulakopiasta łyżka
mąkibułka tartapieprz i
sólolejGrzyby pokroić w plasterki a
boczek w małą kostkę. Razem obsmażyć na odrobinie
oleju, pod sam koniec dodając startą
cebulę. Doprawić
solą i
pieprzem i smażyć aż
grzyby i
boczek się zrumienią.
Mąkę uprażyć na jasnobrązowo, przestudzoną zalać szklanką zimnej
wody. Gotować aż zgęstnieje do konsystencji
jogurtu naturalnego. Dodać sos do
grzybów z
boczkiem. Powinno powstać zlepione, lekko płynne nadzienie.
Ziemniaki obrać, przekroić na połówki, wydrążyć środki, nałożyć farszu do
ziemniaków, posypać
bułką tartą. Wyłożyć papierem do pieczenia naczynie do zapiekania, posmarować lekko
olejem, ułożyć na nim
ziemniaki. Piec w piekarniku aż będą miękkie a wierzch będzie lekko zarumieniony (ok. godzinę).