ßßß Cookit - przepis na Ciasto z kaszy mannej, śliwek i sera ricotty

Ciasto z kaszy mannej, śliwek i sera ricotty

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjnie delikatne ciasto rozpływające się w ustach.
Kwaskowatość śliwek i likieru porzeczkowego idelnie miesza się ze słodyczą masy z kaszy manny.
Jestem przekonana, że nawet Wasi domownicy nie domyślą sie, że jedzą ciasto z kaszą manną.
To jedno z tych ciast, które ma się ochotę upiec od pierwszej chwili, bo przepis jest naprawdę prosty.
Zapraszam ;-)
Składniki na formę o średnicy 23 cm:
500 ml mleka
125 g kaszy manny
250g sera ricotty
100g cukru
2 jajka
20 g masła
250 g śliwek
25 ml Creme de Cassis (likier porzeczkowy lub inny likier)
skórka z połowy pomarańczy
mas ł o do smarowania formy
Creme de Cassis do polania ciasta gdy serwujemy
Przygotowanie:
Śliwki myjemy, wyjmujmy pestki. Kroimy na pół i później każdą połowę śliwki na trzy części.
Sparzamy pomarańczę.
Podgrzewamy mleko w garnku ze skórką z połowy pomarańczy pokrojoną na części.
Wyrzucamy skórkę z pomarańczy, powoli wsypujemy kaszę mannę cały czas mieszając.
Gotujemy przez 5 minut cały czas mieszając.
Ściągamy z gazu i studzimy.
W międzyczasie ubijamy jajka z cukrem na puszystą masę.
Do kaszy manny dodajemy ser ricotta.
Mieszamy aż masa będzie gładka.
Następnie dodajemy ubite jajka i mieszamy.
Na samym końcu dodajemy likier i mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 ° C.
Smarujemy formę masłem i wlewamy ciasto.
Rozpowszechniamy śliwki na powierzchni.
Rozpuszczonym masło i smarujemy nim powierzchni ę ciasta.
Pieczemy 45 minut, aż powierzchnia będzie miała złoty kolor.
Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Podajemy ciasto polane Creme de Cassis.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2015/10/ciasto-z-kaszy-mannej-sliwek-i-sera.html