Wykonanie

Pomysł na śniadanie z
kaszą jaglaną w wersji wytrawnej. Sycące, zdrowe (
kaszy jaglanej - królowej
kasz - nie trzeba chyba przedstawiać) i super smaczne. Jedno z moich ulubionych śniadań, które można modyfikować na wiele sposobów.Używam dowolnego pesto - jakie akurat mam w domu. Mogą to być też np.
suszone pomidory zmiksowane z
oliwą, pieczona/grillowana
papryka, obrana ze skóry, zmiksowana z
serkiem śmietankowym. Możliwości jest wiele, przez co śniadanie może być zróżnicowane.Składniki [1 porcja dla b. głodnej osoby]:pół szklanki surowej
kaszy jaglanej*pesto
bazyliowe, z
natki pietruszki,
jarmużu,
rukoli, z pieczonej
papryki lub inne ulubione, domowe lub kupne (2 - 3 łyżki)pół dużego
pomidoraopcjonalnie:
marchewka podduszona na patelnii, kilka kawałków grillowanego
bakłażana lub inne warzywakilka listków
bazylii lub innych
ziół*to porcja, którą zazwyczaj gotuję, natomiast starcza mi na pierwsze śniadanie i zostaje trochę na drugie, na samodzielną porcję dla kobiety wystarcza mi 1/3 szklankiWykonanie:
Kaszę przepłukać na sicie wrzątkiem, włożyć do garnka. Wlać 1 pełną szklankę gorącej
wody, przykryć i gotować na niewielkim ogniu, aż
kasza będzie miękka i wchłonie cały płyn.Połączyć z pesto, posiekanym
pomidorem i dowolnymi
ziołami. Jeść na ciepło.


Bądź towarzyski, podziel się!Spodobało ci się? Polub mnie