ßßß Cookit - przepis na Deser tiramisu

Deser tiramisu

nazwa

Wykonanie

Według Marty Gessler, życie powinno smakować jak tiramisu :) O tak :) Tiramisu to oryginalny deser włoski, łatwy i szybki w przygotowaniu. Robię go już po raz kolejny, często na zamówienie przyjaciół, jak w tym przypadku. Tym razem z większą ilością jajek niż poprzednio . Jeśli ktoś (jak ja) lubi mniej słodkie desery, można (a nawet polecam) zmniejszyć ilość cukru, deser jest bowiem dość słodki. Polecam.
Składniki:
250 g serka mascarpone
3 duże jajka (u mnie o wadze powyżej 73 g)
150 g drobnego cukru
4/5 szklanki mocnej kawy (u mnie na taką ilość wody - 1 nieco czubata łyżka kawy rozpuszczalnej)
50 g likieru kawowego, amaretto lub likieru Tiramisu (ok. 1/3 szklanki o pojemności 250 ml)
100 g biszkoptów
kakao (ciemne) do posypania
Wykonanie:
1) Jajka dokładnie umyć pod ciepłą wodą. Włożyć jajka do naczynia, zalać gorącą wodą (sparzyć), po kilku sekundach wyjąć i po jakimś czasie ochłodzić zimną wodą (ok. pół minuty - żeby skorupka nie pękła).
2) Płyn do nasączania biszkoptów: zaparzyć kawę, dodać alkohol, odstawić do wystygnięcia.
3) Masa - krem: oddzielić żółtka od białek. Białka włożyć do lodówki. Żółtka ucierać z cukrem (100 g) do uzyskania jednolitej białej masy (mikserem, na wolnych obrotach, ok. 2 minut). Wymieszać z serkiem mascarpone.
Białka ubić na sztywną pianę [sprawdzić przez odwrócenie naczynia do góry dnem - białka powinny zostać nieruchome] z pozostałą częścią cukru - 50 gramów.
Ubite białka delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą z żółtek, cukru i mascarpone.
4) Wykonanie deseru: biszkopty nasączać (stopniowo, nie mogą długo pływać w kawie bo się rozpadną) i układać na dnie naczynia (stopień nasączenia należy wyczuć, biszkopty nie mogą jednak być tak mokre, że będą kapać - wówczas należy delikatnie wycisnąć nadmiar płynu). Biszkopty przykryć warstwą kremu. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i kolejną warstwę kremu.
5) Deser włożyć do lodówki na kilka godzin - co najmniej 5, choć moim zdaniem tiramisu jest jak sernik - najlepsze następnego dnia :)
6) Przed podaniem posypać kakao.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2010/03/tiramisu-ii.html