Wykonanie
Według Marty Gessler, życie powinno smakować jak tiramisu :) O tak :) Tiramisu to oryginalny deser włoski, łatwy i szybki w przygotowaniu. Robię go już po raz kolejny, często na zamówienie przyjaciół, jak w tym przypadku. Tym razem z większą ilością
jajek niż poprzednio . Jeśli ktoś (jak ja) lubi mniej słodkie desery, można (a nawet polecam) zmniejszyć ilość
cukru, deser jest bowiem dość słodki. Polecam.Składniki:250 g
serka mascarpone3 duże
jajka (u mnie o wadze powyżej 73 g)150 g drobnego
cukru4/5 szklanki mocnej
kawy (u mnie na taką ilość
wody - 1 nieco czubata łyżka
kawy rozpuszczalnej)50 g
likieru kawowego,
amaretto lub
likieru Tiramisu (ok. 1/3 szklanki o pojemności 250 ml)100 g
biszkoptówkakao (ciemne) do posypaniaWykonanie:1)
Jajka dokładnie umyć pod ciepłą
wodą. Włożyć
jajka do naczynia, zalać gorącą
wodą (sparzyć), po kilku sekundach wyjąć i po jakimś czasie ochłodzić zimną
wodą (ok. pół minuty - żeby skorupka nie pękła).2) Płyn do nasączania
biszkoptów: zaparzyć
kawę, dodać
alkohol, odstawić do wystygnięcia.3) Masa - krem: oddzielić
żółtka od
białek.
Białka włożyć do lodówki.
Żółtka ucierać z
cukrem (100 g) do uzyskania jednolitej białej masy (mikserem, na wolnych obrotach, ok. 2 minut). Wymieszać z
serkiem mascarpone.
Białka ubić na sztywną pianę [sprawdzić przez odwrócenie naczynia do góry dnem -
białka powinny zostać nieruchome] z pozostałą częścią
cukru - 50 gramów.Ubite
białka delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z masą z
żółtek,
cukru i
mascarpone.4) Wykonanie deseru:
biszkopty nasączać (stopniowo, nie mogą długo pływać w
kawie bo się rozpadną) i układać na dnie naczynia (stopień nasączenia należy wyczuć,
biszkopty nie mogą jednak być tak mokre, że będą
kapać - wówczas należy delikatnie wycisnąć nadmiar płynu).
Biszkopty przykryć warstwą kremu. Ułożyć kolejną warstwę nasączonych
biszkoptów i kolejną warstwę kremu.5) Deser włożyć do lodówki na kilka godzin - co najmniej 5, choć moim zdaniem tiramisu jest jak sernik - najlepsze następnego dnia :)6) Przed podaniem posypać
kakao.