ßßß Cookit - przepis na Placki z cukinią, podawane z łososiem i kwaśną śmietaną

Placki z cukinią, podawane z łososiem i kwaśną śmietaną

nazwa

Wykonanie

Dojrzane i degustowane podczas ostatniego pobytu w Wilnie. Koniecznie serwowane z kwaśną śmietaną i łososiem. Jak na moje oko, tamten smak udało się powtórzyć :) Podane proporcje są na dużą ilość porcji, dla ok. 10-12 osób. Ilość ziemniaków dopasowałam do wielkości kupionej cukinii.
Składniki:
1,25 kg cukinii (1 duża sztuka)
900 gram obranych ziemniaków (ważonych po obraniu)
1/2 pęczka natki pietruszki
2 jajka
3 cebule
2 szklanki mąki (jej ilość zależy od ilości soku, ma być jej tyle, by placki się nie rozpadały po upieczeniu)
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka mielonego pieprzu
dodatkowo: olej do smażenia
podawać z gęstą, kwaśną śmietaną i wędzonym łososiem
Wykonanie:
Cukinię umyć i obrać ze skórki. Zemleć dwukrotnie (by nie były wyczuwalne pestki). Masę odsączyć z nadmiaru płynu na sitku o małych otworach. Zemleć cebulę, natkę pietruszki i ziemniaki. Połączyć masę z cebuli, ziemniaków i cukinii. Dodać 2 jajka, pieprz i sól, starannie wymieszać. Dodawać mąkę - stopniowo - aż do uzyskania dość gęstej konsystencji. U mnie były to 2 pełne szklanki o pojemności 250 ml.
Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym ogniu (kilka minut).
Koniecznie odsączyć bliny na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Podawać gorące, z kwaśną, gęstą śmietaną i kawałkiem wędzonego łososia.
Smacznego.
Źródło:http://www.ninawkuchni.pl/2009/08/placki-z-cukinia-podawane-z-ososiem-i.html