Wykonanie
Dojrzane i degustowane podczas ostatniego pobytu w
Wilnie. Koniecznie serwowane z kwaśną
śmietaną i
łososiem. Jak na moje oko, tamten smak udało się powtórzyć :) Podane proporcje są na dużą ilość porcji, dla ok. 10-12 osób. Ilość
ziemniaków dopasowałam do wielkości kupionej
cukinii.Składniki:1,25 kg
cukinii (1 duża sztuka)900 gram obranych
ziemniaków (ważonych po obraniu)1/2 pęczka
natki pietruszki2
jajka3
cebule2 szklanki
mąki (jej ilość zależy od ilości soku, ma być jej tyle, by placki się nie rozpadały po upieczeniu)1 płaska łyżka
soli1 płaska łyżka mielonego
pieprzudodatkowo:
olej do smażeniapodawać z gęstą, kwaśną
śmietaną i
wędzonym łososiemWykonanie:
Cukinię umyć i obrać ze skórki. Zemleć dwukrotnie (by nie były wyczuwalne pestki). Masę odsączyć z nadmiaru płynu na sitku o małych otworach. Zemleć
cebulę,
natkę pietruszki i
ziemniaki. Połączyć masę z
cebuli,
ziemniaków i
cukinii. Dodać 2
jajka,
pieprz i
sól, starannie wymieszać. Dodawać
mąkę - stopniowo - aż do uzyskania dość gęstej konsystencji. U mnie były to 2 pełne szklanki o pojemności 250 ml.Smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym ogniu (kilka minut).Koniecznie odsączyć bliny na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.Podawać gorące, z kwaśną, gęstą
śmietaną i kawałkiem
wędzonego łososia.Smacznego.