ßßß Cookit - przepis na Buchty południowotyrolskie

Buchty południowotyrolskie

nazwa

Wykonanie

Kochani! Odzyskałam internet, więc mam nadzieję, że będę mogła się z Wami częściej kontaktować :) Dzisiaj mam dla Was drożdżowe bułeczki. Do ich przygotowania zainspirowała mnie książka "White plate" Elizy Mórawskiej. Swoją drogą, gorąco Wam ją polecam, ponieważ już dawno nie miałam książki, w której każdy przepis chciałabym wypróbować. Dodatkowo wszystko jest przejrzyście i prosto opisane, więc myślę, że nie będzie problemu z przygotowaniem tych słodkości, nawet przez nowicjusza! Jeśli moje rekomendacje Was nie przekonują, to może ten przepis do Was przemówi. Zmieniłam dosłownie parę rzeczy, ale generalnie wszystko się zgadza :)
Uważam, że do szklanki gorącej czekolady lub kakao sprawdzą się w taką pogodę w 100%.
Składniki:
500g mąki
40g cukru
2 jajka
70g miękkiego masła
170ml ciepłego mleka
25g świeżych drożdży
100g powideł śliwkowych
8 śliwek
800g serka wieluńskiego
2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Drożdże rozkruszyć, dodać 2 łyżki ciepłego mleka, łyżkę mąki oraz łyżkę cukru. Całość wymieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Do dużej miski wsypać mąkę i pozostały cukier. Wlać mleko, rozczyn oraz roztrzepane jajka. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrabiać ciasto ręką. Kiedy będzie elastyczne należy je oprószyć mąką i przykryć ścierką na około 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczyć je na dłoni, a na środku kłaść łyżeczkę powideł wymieszanych z serkiem i cynamonem. Placuszki zlepiamy przez łączenie brzegów ciasta nad nadzieniem.
Bułeczki układamy na blaszce zlepieniem w dół i pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 minut. Po tym czasie bułeczki posypujemy cukrem pudrem i zajadamy.
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2015/10/buchty-poudniowotyrolskie.html