Wykonanie
Przepis znaleziony w kalendarzu. Lubię dania, w których jest mało składników, więc postanowiłam go wypróbować. Danie jest pyszne, aczkolwiek sosu wyszło dużo, więc można zrobić go o połowę mniej. Ja wykorzystałam go na drugi dzień do placków ziemniaczanych.Składniki:1/2 kg
schabu1/2 kg
pieczarek2 zupy
pieczarkowe w proszku150 g
jogurtu naturalnegozielona
pietruszkasól,
pieprzWykonanie:
Pieczarki opłukać i pokroić w słupki. Wrzucić do wrzącej
wody i gotować ok. 30 minut, po czym odcedzić.
Mięso pokroić na kotleciki i rozbić. Lekko posolić i popieprzyć. Obsmażyć na tłuszczu z obu stron.Zupy
pieczarkowe rozpuścić w 1 litrze
wody, dodać
jogurt, zieloną
pietruszkę i wymieszać. Do tego włożyć opieczone porcje
mięsa i dusić około 45 minut. Następnie wyjąć
mięso.W 1/2 szkl.
wody rozmieszać 2 łyżki
mąki i wlać do gotującego się sosu i zagotować.Do sosu dodać wcześniej ugotowane
pieczarki i z powrotem przełożyć
mięso. Podawać z
ziemniakami i ulubioną surówką.Smacznego :-)