ßßß Cookit - przepis na Sernik biała czekolada z nutą pomarańczy

Sernik biała czekolada z nutą pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porocji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
80 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porocji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
80 minut 12 godzin
Sernik biała czekolada z nutą pomarańczy
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porocji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
80 minut 12 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porocji 30 minut
Czas gotowania Passive Time
80 minut 12 godzin
Składniki
140 g ciastech pełnoziarnistych
70 g masła
1/2 kg sera na sernik(mielony min. dwukrotnie)
200 g białej czekolady
400 ml śmietany 30%
2 szt. jajek
1/2 szt. pomarańczy(soku i startej skórki)
300 g śmietany 18% lub 22%
2 łyżki cukru
2 łyżki dżemu malinowego(bez pestek)
Porcje: porocji
Sposób przygotowania
Śmietanę 30 % zagotować, ostawić z ognia, wrzucić połamaną białą czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Odstawić do wystygnięcia, następnie schłodzić minimum 4 godziny.
Masło rozpuścić, odstawić do wystygnięcia. Ciastka rozdrobnić, dodać masło wymieszać do uzyskania konsystencji mokrego piachu. Powstałą masą wyłożyć tortownicę o średnicy 20 - 21 cm (dno tortownicy wyłożyć wcześniej papierem do pieczenia). Odstawić na 30 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Do miski wrzucić ser, masę śmietanowo - czekoladową, startą skórkę z pomarańczy, sok z połówki pomarańczy oraz jajka, zmiksować tylko do połączenia składników (uważać by nie napowietrzyć z bardzo). Całość przelać do tortownicy na schłodzony spód z ciastek. Wstawić do piekarnik na 60 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika, przestudzić (sernik opadnie).
Piekarnik ponownie nagrzać do 175 stopni. Śmietanę 18% wymieszać delikatnie z cukrem. Przelać na ostudzony sernik, na wierzchu zrobić kleksy z dżemu, rozmazać np. patyczkiem do szaszłyków. Wstawić do piekarnika na 15 - 20 minut.
Po wyjęciu z piekarnika sernik ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc).
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/sernik-biala-czekolada-z-nuta-pomaranczy