ßßß Cookit - przepis na Beza

Beza

nazwa

Wykonanie

Pavlova z kremem mascarpone
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 osób 20 minut
Czas gotowania
90 minut
Porcje Czas przygotowania
12 osób 20 minut
Czas gotowania
90 minut
Pavlova z kremem mascarpone
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 osób 20 minut
Czas gotowania
90 minut
Porcje Czas przygotowania
12 osób 20 minut
Czas gotowania
90 minut
Składniki
6 białek
300 g cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny(lub octu winnego białego)
125 g mascarpone
200 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżeczki cukru pudru
Porcje: osób
Sposób przygotowania
Beza
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysujemy okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy.
Białka ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas (nie należy zmniejszać ilości cukru jeśli nie zmieniamy ilości białek). Na sam koniec dodajemy łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Delikatnie miksujemy (na średnich obrotach).
Masę białkową wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy 90 minut.
Upieczoną bezę studzimy w otwartym piekarniku. Po wystudzeniu wykładamy na talerz lub paterę.
Krem
Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami (najlepiej świeżymi).
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/pavlova-kremem-mascarpone