ßßß
Pavlova z kremem mascarponePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 osób 20 minutCzas gotowania90 minutPorcje Czas przygotowania12 osób 20 minutCzas gotowania90 minut
Pavlova z kremem mascarponePrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 osób 20 minutCzas gotowania90 minutPorcje Czas przygotowania12 osób 20 minutCzas gotowania90 minutSkładniki6 białek300 g cukru pudru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytryny(lub octu winnego białego)125 g mascarpone200 ml śmietany 30% lub 36%2 łyżeczki cukru pudruPorcje: osóbSposób przygotowaniaBezaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysujemy okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy.Białka ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas (nie należy zmniejszać ilości cukru jeśli nie zmieniamy ilości białek). Na sam koniec dodajemy łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Delikatnie miksujemy (na średnich obrotach).Masę białkową wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy 90 minut.Upieczoną bezę studzimy w otwartym piekarniku. Po wystudzeniu wykładamy na talerz lub paterę.KremŚmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Pod koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli mascarpone. Tak przygotowany krem wykładamy tuż przed podaniem i dekorujemy owocami (najlepiej świeżymi).Share this Recipe