ßßß
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive Time90 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive Time90 minut 6 godzin
Beza pomarańczowaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive Time90 minut 6 godzinPorcje Czas przygotowania12 porcji 15 minutCzas gotowania Passive Time90 minut 6 godzinSkładniki5 szt. białek250 g cukru(dromnego lub pudru)1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka soku z cytryny(lub octu winnego białego)125 g mascarpone200 ml śmietany kremóki1 łyżeczka cukru pudru1,5 szt. pomarańczyPorcje: porcjiSposób przygotowaniaBezaPiekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysujemy okrąg, nieduży, dwadzieścia kilka cm średnicy.Białka ubijamy na sztywno (na wysokich obrotach miksera). Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, stopniowo i powoli, ubijając przez cały czas (nie należy zmniejszać ilości cukru jeśli nie zmieniamy ilości białek). Na sam koniec dodajemy łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Delikatnie miksujemy (na średnich obrotach).Do ubitych białek dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.Masę białkową wykładamy na wcześniej przygotowaną blachę i formujemy wyrównując boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 minutach przykręcamy temperaturę do 150ºC. Pieczemy 90 minut.Upieczoną bezę studzimy w otwartym piekarniku. Po wystudzeniu wykładamy na talerz lub pateręKremŚmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem pudrem. Tak przygotowany krem wykładamy tuż przed podaniem deseru.Na kremie układamy obrane i pokrojone na kawałki pomarańcze.Share this Recipe