ßßß Cookit - przepis na Beza pomarańczowa

Beza pomarańczowa

nazwa

Wykonanie

Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania Passive Time
90 minut 6 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania Passive Time
90 minut 6 godzin
Beza pomarańczowa
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania Passive Time
90 minut 6 godzin
Porcje Czas przygotowania
12 porcji 15 minut
Czas gotowania Passive Time
90 minut 6 godzin
Składniki
5 szt. białek
250 g cukru(dromnego lub pudru)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny(lub octu winnego białego)
125 g mascarpone
200 ml śmietany kremóki
1 łyżeczka cukru pudru
1,5 szt. pomarańczy
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Beza
Piekarnik nagrze­wamy do 180 stopni. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub matą teflonową. Na papierze rysu­jemy okrąg, nieduży, dwadzieś­cia kilka cm śred­nicy.
Białka ubi­jamy na szty­wno (na wyso­kich obro­tach mik­sera). Pod koniec ubi­ja­nia dodawać po łyżce cukru, stop­niowo i powoli, ubi­ja­jąc przez cały czas (nie należy zmniejszać ilości cukru jeśli nie zmieni­amy ilości białek). Na sam koniec doda­jemy łyżeczkę skrobi i łyżeczkę octu. Delikat­nie mik­su­jemy (na śred­nich obro­tach).
Do ubitych białek dodać otartą skórkę z pomarańczy, delikatnie wymieszać.
Masę białkową wykładamy na wcześniej przy­go­towaną blachę i for­mu­jemy wyrównu­jąc boki bezy łyżką lub szpatułką ku górze. Wstaw­iamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika i po 5 min­u­tach przykrę­camy tem­per­aturę do 150ºC. Pieczemy 90 minut.
Upiec­zoną bezę studz­imy w otwartym piekarniku. Po wys­tudze­niu wykładamy na talerz lub paterę
Krem
Śmi­etanę i mascarpone ubi­jamy z cukrem pudrem. Tak przy­go­towany krem wykładamy tuż przed podaniem deseru.
Na kremie układamy obrane i pokrojone na kawałki pomarańcze.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/beza-pomaranczowa