Wykonanie
Jajka zapiekane w suszonej
szynce to potrawa, która sprawdza się jako propozycja na śniadanie, ale również jako przystawka na przyjęcia lub składnik wielkanocnej uczty. Najlepiej smakuje na ciepło, ale jeśli zetniemy bardziej
żółtko to i na zimno nas zachwyci.Jedyny haczyk – potrzebna jest forma na muffiny lub pojedyncze foremki np. silikonowe.
Print RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 5 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 5 minutCzas gotowania15 minut
Jajka zapiekane w suszonej
szyncePrint RecipeDanie ŚniadaniaKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania2 osoby 5 minutCzas gotowania15 minutPorcje Czas przygotowania2 osoby 5 minutCzas gotowania15 minutSkładniki4 szt.
jajek(rozmiar M lub L)4 plastry suszonej
szynki(serrano, prosciutto)4 szt.
suszonych pomidorów w
oliwie20 g
rukoliPorcje: osobySposób przygotowaniaPiekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Jeśli używamy metalowej formy na muffiny należy wgłębienia posmarować
olejem z
suszonych pomidorów (w przypadku form silikonowych nie jest to konieczne)Wgłębienia wykładamy dokładnie plastrami suszonej
szynki, na dno kładziemy
pomidory i wbijamy
jajka.
Tak przygotowane
jajka wstawiamy do piekarnika. Dla uzyskania lekko płynnego
żółtka pieczemy 15 minut, jeśli chcemy było bardziej ścięte pieczmy 16-17 minut,
jajko prawie "na twardo" pieczemy 18-19 minut.
Jajka wykładamy na talerz posypany
rukolą. Możemy dodać na sam koniec
pieprzu. Nie solimy ponieważ bardzo słone są już
szynka i
suszone pomidory.Share this Recipe