Wykonanie
Najbardziej lubię te przepisy, które nie wymagają dużej ilości składników, czasu oraz nakładu pracy. I taki jest właśnie ten torcik. Jeśli bardzo zależy mi na czasie schładzam
biszkopt pod wiatrakiem (wiem, wiem, nie powinno się ale jeśli ma się tylko 60 minut na zrobienie wszystkiego przed przyjście gości to każdy sposób jest dobry :))
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 25 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 25 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 25 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 25 minut
Błyskawiczny tort
śmietanowyPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania8 porcji 25 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 25 minutPorcje Czas przygotowania8 porcji 25 minutCzas gotowania Passive
Time30 minut 25 minutSkładniki
Biszkopt4 szt.
jajek1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
mąki pszennej2 łyżki
mąki ziemniaczanejKrem
śmietanowy250 g
mascarpone400 ml
śmietany 30% lub 36%2 łyżki
cukru pudru250 g
owoców(
truskawek,
malin,
jagód,
jerzyn)Porcje: porcjiSposób przygotowania
BiszkoptPiekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną przesiać razem z
mąką ziemniaczaną i wymieszać. Oddzielić
żółtka od
białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez około 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce
cukier.
Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące.Wciąż ubijając
białka, zmniejszyć obroty miksera i dodawać
żółtka (po jednym).Na koniec dodać
mąkę (ziemniaczaną + pszenną) najlepiej w 3 partiach i krótko miksować na małych obrotach miksera lub mieszać delikatnie łyżką, tak aby piana jak najmniej opadła.Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka.
Biszkopt wyjąć z piekarnika i energicznie odstawić go na blat (można upuścić z wysokości około 30 cm). Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 2 blaty.Krem
śmietanowySerek mascarpone i
śmietanę umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania
cukier puder.Na paterze kładziemy pierwszy blat
biszkoptowy i układamy na nim 1/2
owoców (najlepiej pokrojone w plastry lub na połówki
truskawki które puszczając
soki nasączą
biszkopt). Następnie wykładamy 1/2 kremu
śmietanowego i równomiernie rozprowadzamy.Układny drugi blat
biszkoptowy, na nim wykładamy masę śmietanowa i dekorujemy pozostałymi
owocami.Do dekoracji
tortu można użyć również listków
miętyShare this Recipe