ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczny tort śmietanowy

Błyskawiczny tort śmietanowy

nazwa

Wykonanie

Najbardziej lubię te przepisy, które nie wymagają dużej ilości składników, czasu oraz nakładu pracy. I taki jest właśnie ten torcik. Jeśli bardzo zależy mi na czasie schładzam biszkopt pod wiatrakiem (wiem, wiem, nie powinno się ale jeśli ma się tylko 60 minut na zrobienie wszystkiego przed przyjście gości to każdy sposób jest dobry :))
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 25 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 25 minut
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 25 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 25 minut
Błyskawiczny tort śmietanowy
Print Recipe
Danie Desery
Kuchnia Polska
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 25 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 25 minut
Porcje Czas przygotowania
8 porcji 25 minut
Czas gotowania Passive Time
30 minut 25 minut
Składniki
Biszkopt
4 szt. jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Krem śmietanowy
250 g mascarpone
400 ml śmietany 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g owoców(truskawek, malin, jagód, jerzyn)
Porcje: porcji
Sposób przygotowania
Biszkopt
Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Dno tortownicy o średnicy 22 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę pszenną przesiać razem z mąką ziemniaczaną i wymieszać. Oddzielić żółtka od białek.
Białka ubijać na małych obrotach miksera przez około 2 minuty aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodawać po łyżce cukier. Białka ubijać jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące.
Wciąż ubijając białka, zmniejszyć obroty miksera i dodawać żółtka (po jednym).
Na koniec dodać mąkę (ziemniaczaną + pszenną) najlepiej w 3 partiach i krótko miksować na małych obrotach miksera lub mieszać delikatnie łyżką, tak aby piana jak najmniej opadła.
Ciasto wyłożyć do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka. Biszkopt wyjąć z piekarnika i energicznie odstawić go na blat (można upuścić z wysokości około 30 cm). Ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu przekroić na 2 blaty.
Krem śmietanowy
Serek mascarpone i śmietanę umieścić w misie miksera. Ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier puder.
Na paterze kładziemy pierwszy blat biszkoptowy i układamy na nim 1/2 owoców (najlepiej pokrojone w plastry lub na połówki truskawki które puszczając soki nasączą biszkopt). Następnie wykładamy 1/2 kremu śmietanowego i równomiernie rozprowadzamy.
Układny drugi blat biszkoptowy, na nim wykładamy masę śmietanowa i dekorujemy pozostałymi owocami.
Do dekoracji tortu można użyć również listków mięty
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/blyskawiczny-tort-smietanowy