Wykonanie
Print RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 babka 20 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania1 babka 20 minutCzas gotowania45 minut
Babka cytrynowaPrint RecipeDanie DeseryKuchnia PolskaPorcje Czas przygotowania1 babka 20 minutCzas gotowania45 minutPorcje Czas przygotowania1 babka 20 minutCzas gotowania45 minutSkładniki4 szt.
jajek(temperatura pokojowa)200 g
masła(plus łyżka do formy)1 szt.
cytryny180 g
cukru(ok. 1 szklanki 250 ml)1 łyżeczka pasty waniliowej140 g
mąki pszennej tortowej(ok. 1 szklanki 250 ml)70 g
mąki ziemniaczanej(ok. 1/2 szklanki 250 ml)1 łyżeczka
proszku do pieczenia3 łyżki
bułki tartej lub mielkonych
orzechówPorcje: babkaSposób przygotowania
Masło rozpuścić, dodać startą
skórkę cytryny i
sok z cytryny, wymieszać i odstawić.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę na babę wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą.Do miski przesiać
mąkę pszenną i ziemniaczaną, dodać
proszek do pieczenia wymieszać.
Jajka wbić do misy dodać
cukier, miksować około 10 minut do uzyskania puszystej (prawie białej) masy (w trakcie miksowania dodać
wanilię).Do masy jajecznej dodać
mąkę, wymieszać (można mikserem) do uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodać roztopione
masło wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Całość przelać do formy, wstawić do piekarnika, piec 40 - 45 minut do tzw. "suchego patyczka".Po upieczeniu wyjąć i ostudzić. Po ostudzeniu wyjąć babkę na paterę i posypać
cukrem pudrem lub polukrować.Share this Recipe