Wykonanie
Nigdy nie byłam fanką owsianek... Zawsze po kilku łyżkach nudziła mnie ich konsystencja i smak. Ale dziś się zakochałam! Chrupiące
orzechy, słodki
banan i chrupiąca skorupka powstała w wyniku zapiekania.. Pycha! Moja wersja jest bezglutenowa i wegańska, ale oczywiście możecie użyć
płatków owsianych i zwykłego
mleka.

Składniki (porcja na 2 osoby):1,5 szklanki
mleka roślinnego ( u mnie
sojowe)6 łyżek
płatków jaglanych1
banan3/4 szklanki
orzechów (włoskie,
nerkowce,
migdały, brazylijskie)1 łyżka miodu/
syropu z
brązowego ryżu (lub innego
syropu, który jest zamiennikiem
cukru)Przygotowanie:W rondelku podgrzać
mleko, dodać
płatki i chwilę gotować aż
płatki wchłoną większość
mleka,dodać posiekane
orzechy, pokrojonego w plasterki
banana (zostawić kilka plasterków na wierzch owsianki).Dodać
miód lub
syrop (krok ten nie jest konieczny, wg mnie
banan i
mleko dają już wystarczającą
słodycz), całość wymieszać i przełożyć do kokilek (ja niestety nie mogłam ich znaleźć w przeprowadzkowym szale i użyłam małego naczynia żaroodpornego).Na wierchu ułożyć plasterki
banana.Zapiekać przez 10 minut w 180 stopniach.Smacznego! :)

