Wykonanie
Październik zdecydowanie kojarzy mi się z
dynią. Za namową mojej czteroletniej córki upiekłyśmy pyszne ciasto
dyniowe z dodatkiem
jabłek,
imbiru i
cynamonu.
Składniki:1 szklanka puree z ugotowanej dyni (potrzeba ok. 400g surowej dyni)2 szklanki
mąki orkiszowej typ 7003
jajka4 łyżki miękkiego
masła (60g)½ szklanki płynnego
miodu lub
syropu (np. klonowego,
ryżowego)¼ łyżeczki
soli1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka
imbiruszczypta
gałki muszkatołowej1 łyżeczka startej
skórki cytryny lub
pomarańczy1
jabłkoPrzygotowanie:1.
Dynię obrać, usunąć pestki i miąższ, pokroić w dużą kostkę. Ugotować na parze do miękkości, a po ostudzeniu, zblendować na gładkie puree.2.
Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki i oczyścić z pestek, po czym pokroić w cieniutkie plasterki.3. Piekarnik nagrzać do 175 st. C4. W małej misce wymieszać suche składniki:
mąkę,
sól,
sodę i resztę przypraw.5. W większej misce wymieszać (można użyć miksera) mokre składniki:
masło,
miód lub
syrop,
jajka, puree z dyni oraz startą
skórkę cytryny do połączenia składników.6. Do miski z mokrą „masą” dodać wymieszane wcześniej suche składniki i dokładnie wymieszać (szpatułką lub mikserem na wolnych obrotach) aż powstanie jednolita, gęsta masa.7. Masę przełożyć na blachę (ja użyłam o wymiarach 28x23) i na wierzchu ułożyć pokrojone
jabłko, lekko je przyciskając. Piec ok. 50 minut metodą do "suchego patyczka". Po 30 minutach pieczenia polecam ciasto przykryć folią aluminiową, aby za bardzo się nie przypiekło.Smacznego!
Przy okazji robienia puree z dyni warto zrobić go więcej i przygotować pyszny
mleczny koktajl z dyni: