Wykonanie
Składniki:
ziemniaki ( u mnie to było 870g po obraniu ),2 marchwie (200g po obraniu),
mąka ziemniaczana,1
jajko,
olej,
sól,
pieprz.Przygotowanie:
Ziemniaki i
marchew ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i odstawić na chwilę do odparowania. Jeszcze ciepłe zmielić przez maszynkę. Przełożyć do miski, wyrównać powierzchnię i podzielić na cztery części. Jedną część wyjąć na bok ( później ją również dodać ) i puste miejsce uzupełnić
mąką ziemniaczaną. Dodać
jajko,
sól i
pieprz. Zagnieść. Lepić kluski - najlepiej oprószać sobie dłonie
mąką, wtedy masa ziemniaczana się nie klei do rąk. Zagotować
wodę. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień, osolić i dodać odrobinę
oleju. Włożyć kluski, delikatnie od
spodu zamieszać. Gdy kluski wypłyną na wierzch gotować 2-3minuty. Wyjąć, przelać zimną
wodą. Podawać z sosami lub podsmażoną
cebulką.
Smacznego!!!