ßßß Cookit - przepis na Tort Szwarcwaldzki

Tort Szwarcwaldzki

nazwa

Wykonanie

Bardzo dekoracyjny, kontrastowy tort wiśniowo-czekoladowy, przełożony białym waniliowym kremem z mascarpone i kremówki, z dużą ilością wiśni. Wiśnie i czekolada to bardzo wdzięczne połączenie, które sprawdza się w każdej sytuacji i świetnie smakuje.
Mój tort to mocne nawiązanie do niemieckiego tortu Szwarcwaldzkiego, zwanego też tortem Schwarzwald, tortem Czarny Las lub tortem czarnoleskim. Jednak jest to lżejsza wersja blatów, bo zamiast ciasta czekoladowego z masłem, jest lekki kakaowy biszkopt. Tort przełożyłam również moim ulubionym waniliowym kremem z mascarpone i kremówki, zamiast samą bitą śmietaną jak w oryginale.
Wykorzystałam wiśnie mrożone, bo to najwygodniejsze rozwiązanie, na każda porę roku, ale z powodzeniem możecie też użyć świeżych, wydrylowanych wiśni czy czereśni – wtedy postępujecie z nimi tak samo jak z mrożonymi – wg przepisu.
Jeśli chcecie, by tort był bezalkoholowy, dla dzieci, to do wiśni dodajcie po prostu trochę wody, a później do nasączania użyjcie tylko samego soku z podgrzewania wiśni, w odpowiednio większej ilości.
Jeszcze jedna rada – w przepisie podaję jak zrobić dekoracyjne wiórki czekoladowe – polecam ten sposób, gdyż wtedy wiórki są duże i naprawdę ładne. Używając tarki czy skrobaczki do warzyw uzyskacie dużo mniejsze i nie tak ładne wiórki, ale oczywiście jeśli nie macie czasu czy warunków, to możecie po prostu zetrzeć lekko schłodzoną tabliczkę czekolady.
tortownica 21 cm
Składniki
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
wiśnie
750 g wiśni mrożonych
5 łyżek cukru
2 łyżki likieru wiśniowego, “wiśniówki”
do nasączenia blatów
80 ml soku z podgrzewania wiśni
100 ml likieru wiśniowego, wiśniówki
krem
500 g serka mascarpone
400 g śmietany 36%
100 g cukru
ziarenka z 1/2 laski wanilii roztarte w 1 łyżce cukru
dekoracja
100 g czekolady mlecznej
Wykonanie
papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (wykładamy dno, następnie nakładamy obręcz i zapinamy, odcinamy nadmiar papieru wystającego na zewnątrz). Boki tortownicy zostawić niewyłożone ani nieposmarowane tłuszczem
oddzielić białka od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, pod koniec dodając małymi partiami cukier. Następnie dodawać po kolei żółtka, dalej ubijając
mąkę i kakao przesiać przez sito. Na niskich obrotach wmieszać mąkę wraz z kakao. Trzeba to robić bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta i sztywna
wlać masę do tortownicy
piec w 160-170°C przez ok. 50 min lub do suchego patyczka
po tym czasie na podłodze ułożyć złożony 2 do 3 razy koc, wyciągnąć biszkopt z piekarnika i zrzucić w formie na koc z wysokości ok. 60 cm
ponownie włożyć do wyłączonego piekarnika, uchylić drzwiczki i zostawić biszkopt do wystygnięcia
czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie rozsmarować ją nie za cienką warstwą, na gładkiej, czystej i suchej desce, najlepiej metalowej lub szklanej, lub na metalowej blasze. Włożyć do lodówki, aż do momentu gdy czekolada dobrze stężeje, tj. minimum 30 min. Po tym czasie czekoladę wyjąć z lodówki i za pomocą ostrego noża skrobać duże, dekoracyjne wiórki. Gotowe wiórki odłożyć na talerz i umieścić w lodówce
gdy biszkopt będzie całkowicie wystudzony, odkroić nożykiem boki od tortownicy i wyjąć z niej ciasto
biszkopt przeciąć na 3 równe blaty
mrożone wiśnie umieścić w garnku z szerokim dnem, dodać cukier oraz wiśniówkę i podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut, aż puszczą trochę soku i się rozmrożą. Nie powinny się zagotować, ani nawet za bardzo nagrzać! Następnie wiśnie odsączyć na sitku, zostawiając również sok. Jeśli wiśnie są ciepłe, to je wystudzić
przygotować płyn do nasączania: odmierzyć 80 ml soku z podgrzewania wiśni i wymieszać z likierem wiśniowym
laskę wanilii przeciąć wzdłuż na pół i za pomocą noża, wyskrobać z połowy ziarenka. Ziarenka rozetrzeć palcami w łyżce cukru – wtedy ładnie się rozdzielą
ubić kremówkę – w tym celu powinna być dobrze schłodzona. Pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie ziarenka wanilii oraz serek mascarpone i już na wolniejszych obrotach mieszać aż masa się połączy
pierwszy blat ułożyć na paterze i nasączyć 1/3 płynu do nasączania, następnie rozłożyć na nim równomiernie 1/3 wiśni, a później rozsmarować na nim 1/3 kremu
położyć drugi blat, również nasączyć go 1/3 płynu, następnie rozłożyć na nim ponownie 1/3 wiśni, a później rozsmarować 1/3 kremu
położyć ostatni blat, nasączyć resztą płynu, następnie rozłożyć na nim pozostałe 1/3 wiśni, rozsmarować pozostałe 1/3 kremu i na koniec posypać wierzch wiórkami czekolady
tort schłodzić minimum 3 godziny w lodówce i podawać zawsze mocno schłodzony
Opublikowano: 6 listopada 2015
Przepis własny. Przepis na biszkopt z bloga Moje wypieki.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Tort tiramisu
Karmelizowana posypka orzechowa
Chałka
Kanapki z twarożkiem na pumperniklu
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/tort-szwarcwaldzki