ßßß Cookit - przepis na Muffiny z gruszką i białą czekoladą

Muffiny z gruszką i białą czekoladą

nazwa

Wykonanie

Wilgotne, treściwe muffinki, pełne kawałków gruszek i białej czekolady. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu – już po ok. pół godzinie będzie się cieszyć słodkim, domowym muffinkiem :) Idealny poczęstunek dla niespodziewanych gości.
12 muffinek ze standardowej formy na muffinki
Składniki
240 g mąki pszennej
1 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
170 g drobnego cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/4 łyżeczki cynamonu
2 jajka
130 ml kwaśnej śmietany 18%
110 ml oleju
1 łyżka miodu
150 g gruszki (waga po obraniu i wydrążeniu gniazda, tj. 1 gruszka)
100 g czekolady białej
do posypania przed pieczeniem
ok. 6 łyżeczek brązowego cukru
Wykonanie
osobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę ok. 1 cm. Czekoladę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm.
połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu dodać gruszkę i czekoladę
papilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nakładać do papilotek – nie do pełna, ale prawie. Z wierzchu posypać brązowym cukrem – ok. pół łyżeczki na muffinkę
piec w 200ºC przez 20-25 min. lub do suchego patyczka
po upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki w papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
Opublikowano: 20 października 2015
Przepis własny, inspirowany przepisem na muffiny gruszkowo-imbirowe z bloga Moje wypieki.
Lubisz? :)
Fotokulinarnie na facebooku
Zobacz także
Makówki
Kurczak w miodzie i tymianku
Fioletowy krem z marchewek
Torta Gianduia
Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus
Źródło:http://fotokulinarnie.pl/przepisy/muffiny-z-gruszka-i-biala-czekolada