Wykonanie
Wilgotne, treściwe muffinki, pełne kawałków
gruszek i
białej czekolady. Bardzo szybkie i proste w przygotowaniu – już po ok. pół godzinie będzie się cieszyć słodkim, domowym muffinkiem :) Idealny poczęstunek dla niespodziewanych gości.12 muffinek ze standardowej formy na muffinkiSkładniki240 g
mąki pszennej1 3/4 łyżeczki
proszku do pieczenia170 g drobnego
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowego1/4 łyżeczki
cynamonu2
jajka130 ml kwaśnej
śmietany 18%110 ml
oleju1 łyżka
miodu150 g
gruszki (waga po obraniu i wydrążeniu gniazda, tj. 1
gruszka)100 g
czekolady białejdo posypania przed pieczeniemok. 6 łyżeczek
brązowego cukruWykonanieosobno wymieszać ze sobą składniki suche, a osobno mokre
gruszkę obrać, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w niewielką kostkę ok. 1 cm.
Czekoladę pokroić w kostkę ok. 0,5 cm.połączyć składniki sypkie z mokrymi, mieszając je z grubsza łyżką. Na końcu dodać
gruszkę i
czekoladępapilotki umieścić w formie na muffinki. Ciasto nakładać do papilotek – nie do pełna, ale prawie. Z wierzchu posypać
brązowym cukrem – ok. pół łyżeczki na muffinkępiec w 200ºC przez 20-25 min. lub do suchego patyczkapo upieczeniu odczekać kilka minut, a następnie wyjąć babeczki w papilotkach z formy i ułożyć na kratce do ostygnięcia
Opublikowano: 20 października 2015Przepis własny, inspirowany przepisem na muffiny
gruszkowo-
imbirowe z bloga Moje wypieki.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także
Makówki
Kurczak w miodzie i
tymiankuFioletowy krem z
marchewekTorta GianduiaPlease enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus