Wykonanie
Specjalistką od ciast nie jestem i raczej nie piekę słodkich deserów. Dostałam od kolegi
dynię - taką 10-kilową. Był jeden warunek, musiałam ją sobie sama odebrać. Wieczorem wyciągnęłam
męża, aby pomógł mi taszczyć podarunek. Oczywiście nie obeszło się bez zaproszenia na ciepłą
herbatę i gospodyni poczęstowała nas smakowitym, piernikowym
ciastem - jak się domyślacie
dyniowym;-) Po przełknięciu pierwszego kęsa już wiedziałam, że nie będzie spokoju w domu i trzeba będzie piec;-) No i voilà!W prawdzie różni się od tamtego, bo jest z dodatkiem
jabłek, ale na pewno nie przeszkadza to w odbiorze
smakowym. Wspaniałe, wilgotne, aromatyczne, jesienne,
dyniowe ciacho...
Składniki:1 szkl. puree
dyniowego,*2 szkl.
mąki,2 łyżeczk i
proszku do pieczenie,1 łyżeczka
sody,4
jajka,1 szkl.
oleju,3/4 szkl.
cukru,2 łyżeczki
przyprawy piernikowej,1 łyżeczka
cynamonu,3
jabłka.Przygotowanie:
Jajka ubić z
cukrem dodając
olej, puree
dyniowe, następnie
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i
sodą, wsypać
przyprawy. Ciasto wylać na formę wysmarowaną
masłem i obsypaną
bułką tartą. Powtykać plasterki obranych
jabłek. Piec około 50 minut w 18 stop. C.*
Dynię obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać do garnka, zalać odrobiną
wody i prażyć aż będzie miękka. Zmiksować
dynię blenderem na jednolita gładką masę. Odstawić do wystudzenia.