Wykonanie
Wściekła szarlotka Babci Zosi to ciasto, które zawsze się udaje! Ostatnio, będąc u babci zdobyłam ten wspaniały przepis. Tę szarlotkę lubię za prostotę wykonania oraz za jej wilgotność – dzięki dużej ilości
jabłek ciasto jest super wilgotne 🙂 Zrobiłam je na dużej blaszce o rozmiarze 30x24cm.Wściekła szarlotka jest doskonała także z
rodzynkami czy
orzechami jako dodatkiem, jeżeli lubicie
bakalie z powodzeniem możecie dodać ich sporą ilość. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który można uzupełniać ulubionymi dodatkami 🙂 Mam nadzieję, że będzie Wam smakować – dla mnie to ciasto z dzieciństwa, ciasto, którym zawsze zajadam ze smakiem.Zobacz też: Szybkie i łatwe
cynamonowe ciasto
dyniowePrzepis na wściekłą szarlotkęPorcji: 30 Czas gotowania: 1 godzinaSkładniki6
jabłekszklanka
cukrucukier wanilinowy4
jajka2 szklanki
mąkiłyżeczka
sodyłyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
kakao1/2 szklanki
olejupapier do pieczeniaPrzepis1
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zasypujemy
cukrem i
cukrem wanilinowym. Czekamy 20 minut, aż
jabłka puszczą sok (nie odlewamy soku).2Wszystkie składniki na ciasto łączymy na jednolitą masę:
jajka,
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
kakao oraz
olej. Mieszamy dokładnie z
jabłkami.3Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto, równomiernie go rozprowadzając.4Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) na około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.