ßßß Cookit - przepis na Wściekła szarlotka Babci Zosi

Wściekła szarlotka Babci Zosi

nazwa

Wykonanie

Wściekła szarlotka Babci Zosi to ciasto, które zawsze się udaje! Ostatnio, będąc u babci zdobyłam ten wspaniały przepis. Tę szarlotkę lubię za prostotę wykonania oraz za jej wilgotność – dzięki dużej ilości jabłek ciasto jest super wilgotne 🙂 Zrobiłam je na dużej blaszce o rozmiarze 30x24cm.
Wściekła szarlotka jest doskonała także z rodzynkami czy orzechami jako dodatkiem, jeżeli lubicie bakalie z powodzeniem możecie dodać ich sporą ilość. Poniższy przepis jest przepisem podstawowym, który można uzupełniać ulubionymi dodatkami 🙂 Mam nadzieję, że będzie Wam smakować – dla mnie to ciasto z dzieciństwa, ciasto, którym zawsze zajadam ze smakiem.
Zobacz też: Szybkie i łatwe cynamonowe ciasto dyniowe
Przepis na wściekłą szarlotkę
Porcji: 30 Czas gotowania: 1 godzina
Składniki
6 jabłek
szklanka cukru
cukier wanilinowy
4 jajka
2 szklanki mąki
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szklanki oleju
papier do pieczenia
Przepis
1
Jabłka obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Zasypujemy cukrem i cukrem wanilinowym. Czekamy 20 minut, aż jabłka puszczą sok (nie odlewamy soku).
2
Wszystkie składniki na ciasto łączymy na jednolitą masę: jajka, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao oraz olej. Mieszamy dokładnie z jabłkami.
3
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy na nią ciasto, równomiernie go rozprowadzając.
4
Wkładamy do piekarnika nagrzanego 180 stopni (termoobieg) na około 40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia.
Źródło:https://www.kuchniabazylii.pl/2017/09/wsciekla-szarlotka-babci-zosi