Wykonanie
Piekliście
kurczka na butelce z piwem?Jeśli nie, gorąco Was do tego zachęcam.To stara metoda naszych babć na uzyskanie soczystej pieczeni z chrupiącą skórką.Sam przepis jest bardzo prosty, wystarczy natrzeć
kurczaka przyprawami, nadziać na butelkę i wstawićdo piekarnika - reszta robi się sama (teoretycznie, bo czasem
piwo nie wypływa z butelki,przeczytacie o tym pod koniec wpisu).
Piwo w czasie pieczenia paruje, przez co
mięso staje się soczyste,a spływając po wierzchu
kurczaka, karmelizuje się, tworząc przyjemnie chrupiącą sórkę.Tak przygotowana pieczeń ma fantastyczny, wyjątkowy smak,a dodatkowo,
kurczak podany w całości zawsze jest ozdobą niedzielnego lub śwątecznego stołu :)
Składniki:
kurczak ok. 1,5 kg2 łyżeczki suszonego
tymianku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej papryki1 łyżeczka granulowanego
czosnku (opcjonalnie)
sól,
pieprz40 g
masła lub
olejusok z 1/2
cytryny1 butelka
jasnego piwa (butelka musi być w tem. pokojowej)
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć
solą (nie żałujcie
soli),
pieprzem,
papryką i
tymiankiem. Postarajcie się zrobić to dokładnie, także wewnątrz. Odstawić
kurczaka na 30 minut, by
mięso doszło do temperatury pokojowej i zdążyło się zamarynować. Butelkę z
piwem zanurzyć na chwilę w wodzie i zdjąć naklejki.
Piwo otworzyć.
Kurczaka nadziać na butelkę. W okolicach szyi naciąć skórę, by szyjka butelki mogła przedostać się na wylot.Piekarnik nagrzać do 180 C.
Masło rozpuścić i wymieszać z
sokiem z cytryny. Taką mieszanką posmarować
mięso, najlepiej używając silikonowego pędzelka.Butelkę z
kurczakiem umieścić w naczyniu żaroodpornym, bądź niewielkiej formie do pieczenia (patrz zdj.) Wstawić do nagrzanego piekrnika. Piec 1,5 godziny.
Mięso wyjąć z piekarnika i podobnie jak wszystkie pieczenie odstwić na 20 minut.Założenie jest takie, że w czasie pieczenia
piwo z butelki powinno się wylewać co jakiś czas na
kurczaka, ale z doświadczenia wiem, że różnie z tym bywa. Można się wspomóc dosypując do
piwa odrobinę
soli, albo w czasie pieczenia mieszać
piwo patyczkiem do szaszłyków. Ja najczęsciej odlewam pół
piwa z butelki i polewam nim
kurczaka w czasie pieczenia, a
piwo pozostałe w butelce i tak paruje.Smacznego :)