ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony na butelce piwa

Kurczak pieczony na butelce piwa

nazwa

Wykonanie

Piekliście kurczka na butelce z piwem?
Jeśli nie, gorąco Was do tego zachęcam.
To stara metoda naszych babć na uzyskanie soczystej pieczeni z chrupiącą skórką.
Sam przepis jest bardzo prosty, wystarczy natrzeć
kurczaka przyprawami, nadziać na butelkę i wstawić
do piekarnika - reszta robi się sama (teoretycznie, bo czasem piwo nie wypływa z butelki,
przeczytacie o tym pod koniec wpisu).
Piwo w czasie pieczenia paruje, przez co mięso staje się soczyste,
a spływając po wierzchu kurczaka, karmelizuje się, tworząc przyjemnie chrupiącą sórkę.
Tak przygotowana pieczeń ma fantastyczny, wyjątkowy smak,
a dodatkowo, kurczak podany w całości zawsze jest ozdobą niedzielnego lub śwątecznego stołu :)
Składniki:
kurczak ok. 1,5 kg
2 łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka granulowanego czosnku (opcjonalnie)
sól, pieprz
40 g masła lub oleju
sok z 1/2 cytryny
1 butelka jasnego piwa (butelka musi być w tem. pokojowej)
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą (nie żałujcie soli), pieprzem, papryką i tymiankiem. Postarajcie się zrobić to dokładnie, także wewnątrz. Odstawić kurczaka na 30 minut, by mięso doszło do temperatury pokojowej i zdążyło się zamarynować. Butelkę z piwem zanurzyć na chwilę w wodzie i zdjąć naklejki. Piwo otworzyć. Kurczaka nadziać na butelkę. W okolicach szyi naciąć skórę, by szyjka butelki mogła przedostać się na wylot.
Piekarnik nagrzać do 180 C. Masło rozpuścić i wymieszać z sokiem z cytryny. Taką mieszanką posmarować mięso, najlepiej używając silikonowego pędzelka.
Butelkę z kurczakiem umieścić w naczyniu żaroodpornym, bądź niewielkiej formie do pieczenia (patrz zdj.) Wstawić do nagrzanego piekrnika. Piec 1,5 godziny. Mięso wyjąć z piekarnika i podobnie jak wszystkie pieczenie odstwić na 20 minut.
Założenie jest takie, że w czasie pieczenia piwo z butelki powinno się wylewać co jakiś czas na kurczaka, ale z doświadczenia wiem, że różnie z tym bywa. Można się wspomóc dosypując do piwa odrobinę soli, albo w czasie pieczenia mieszać piwo patyczkiem do szaszłyków. Ja najczęsciej odlewam pół piwa z butelki i polewam nim kurczaka w czasie pieczenia, a piwo pozostałe w butelce i tak paruje.
Smacznego :)
Źródło:http://zjemto.blox.pl/2015/10/Kurczak-pieczony-na-butelce-piwa.html