Wykonanie
Jesień już wkroczyła pełną parą.Mgły,deszcz i coraz krótsze dnie niestety nie wpływają dobrze na mój nastrój,dlatego muszę się jakoś"ratować",by nie dopadł mnie dołek emocjonalny.Najchętniej zapadłabym w sen,tak jak misie i obudziła się na wiosnę:)A ponieważ moja zachcianka nie może się spełnić postanowiłam poprawić sobie nastrój
ciastem dyniowym.Taka domowa słodkość zawsze poprawia humor.Przepis z moimi zmianami pochodzi z gazetki "Ciasta".
4
jajka200 ml
cukru200 ml
oleju250 ml puree z
dynii czyli ok.1 szkl.2 szkl.
mąki - używam 1 szkl.
mąki owsianej razowej i 1 pszennej zwykłej lub pół na pół owsianej razowej i orkiszowej razowej1 płaska łyżeczka proszku1 płaska łyżeczka
sody1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki gałki muszkat.
suszona żurawinacukier puder do posypania
Wszystkie suche składniki mieszam,dodaję
żurawinę.Osobno ucieram
jajka z
cukrem,dodaję puree następnie dolewam
olej i mieszam łyżką.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.Formę keksową wykładam papierem do pieczenia.Suche składniki powoli wsypuję do mokrych i całość mieszam drewnianą łyżką,nie długo,tylko by składniki się połączyły.Masę wylewam do formy i piekę 50-60 min.do suchego patyczka.Ostudzone ciasto posypuję
cukrem pudrem.Smacznego!!!