Wykonanie
Jesienią mamy większy apetyt na
słodycze i do każdej popołudniowej
herbatki chętnie chrupiemy pyszne
ciasteczka.Ze mną jest oczywiście podobnie, a skoro najczęściej jest u nas bezglutenowo, powstały te oto
ciasteczka. Dzięki
mące kokosowej, nikt nie oprze się ich delikatnemu aromatowi.Jeśli nie musicie unikać glutenu ze względów zdrowotnych, możecie niektóre składniki zamienić. Na przykład użyć normalny
proszek do pieczenia.
Mąki też możecie zamienić na inne, ale wtedy mogą się nieco zmienić proporcje. Bez względu na składniki, których użyjecie, ciasto musi być dość mięciutkie, ale w miarę dać się formować w kulki. Zapraszam, w sam raz na dzisiejsze, niedzielne popołudnie.100 g pasty z
orzechów ziemnych100 g
syropu z agawy50 g
mąki kokosowej50 g
mąki ryżowej50 g
mąki kukurydzianejkilka łyżek
mleka roślinnego, ewentualnie
wody1/4 łyżeczki kamienia
winnego lub
proszku do pieczenia bez glutenuWszystkie składniki wymieszać i wyrobić, aż powstanie gładkie ciasto. Formować małe kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, następnie spłaszczyć każdą za pomocą dużego widelca, tworząc wzór w kratkę. Piec ok. 10 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze ok. 180 °C.Większość składników potrzebnych do tego przepisu znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością drpelc.pl