ßßß Cookit - przepis na Panierowana cebula, chrupiąca i bez glutenu

Panierowana cebula, chrupiąca i bez glutenu

nazwa

Wykonanie

Jedna cebula, a tyle jedzenia. pewnie jedliście te pyszne krążki w pewnej fastfoodowej restauracji, ale wierzcie mi, te domowe smakują o niebo lepiej. Panierkę możecie przygotować według własnych upodobań, ważne, aby miała konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Wystarczy wymieszać mąkę z wodą, przyprawić i gotowe. U mnie była wersja bezglutenowa i bardzo polecam ją wszystkim, gdyż mąka z cieciorki nie tylko idealnie pasuje smakowo, ale i jest niesamowicie chrupiąca.
Moje dzisiejsze krążki były zaplanowane jako dodatek do sałatki, ale zapomnijcie! Zniknęły natychmiast, już a tego roboczego talerza, wyłożonego papierem kuchennym dla odsączenia nadmiaru tłuszczu. Cóż, sałatka będzie na kolację, bez krążków, bo więcej cebuli już dziś nie mam, a w naszym cudownym kraju, sklepy w niedzielę są zamknięte. Muszę przyznać, że brakuje mi tych niedzielnych zakupów, które uskuteczniałam, kiedy mieszkaliśmy w Polsce. Niedziela, to jedyny dzień, kiedy mamy na to czas.
Krążki z cebuli
1 duża cebula
120 g mąki z cieciorki
ok. 100 ml wody
pół łyżeczki curry
pół łyżeczki kurkumy
chilli
sól
olej do smażenia
Mąkę, przyprawy i wodę dokładnie wymieszać. Wodę dodawać po trochu, aż do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Możliwe, że wody będzie trzeba dolać trochę mniej, albo więcej, należy wypróbować.
Cebulę pokroić w krążki grubości około 5 mm, zanurzać w cieście i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu w głębokiej patelni lub frytkownicy.
Świetnie pasuje do sałatek, albo jako mała przekąska z ulubionym sosem .
Źródło:http://veggieola.blogspot.com/2015/08/panierowana-cebula-chrupiaca-i-bez.html