ßßß Cookit - przepis na Kalafior w cieście hinduskim wg Magdy Gessler

Kalafior w cieście hinduskim wg Magdy Gessler

nazwa

Wykonanie

Kontynuuję poszerzanie kulinarnych horyzontów testując przepisy Mistrzów. Zaczęłam od nieskomplikowanych receptur, by stopniowo wspinać się na kolejne poziomy zaawansowania.
Dziś kolejny przepis Magdy Gessler i nowa odsłona kalafiora, tym razem w cieście hinduskim.
Składniki:
1 kalafior
olej do smażenia w głębokim tłuszczu
składniki na ciasto:
1 szklanka mąki z cieciorki (besan)
1jajko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasta hinduskiego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki łagodnego curry
woda
Kalafior podzielić na różyczki, gotować na parze 5 minut,zostawić do osuszenia.
Składniki na ciasto zmiksować,dodając stopniowo wodę do uzyskana konsystencji gęstej śmietany.
Różyczki kalafiora zanurzać w przygotowanym cieście i smażyć w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
Hmm.. na moje oko i smak w przepisie zabrakło soli - ja pozwoliłam sobie ją dodać, myślałam również o suszonym imbirze, ale ostatkiem silnej woli powstrzymałam się przed pokusą - założenie jest, że w pierwszym wykonaniu "przepisu mistrza" będę go wiernie odwzorowywać, a dopiero w kolejnych rozdaniach pozwalać sobie na własne modyfikacje - jak nauka to nauka....
A moi domowi eksperci uznali, że wersja kalafiora w cieście według cioci Halinki jest o niebo lepsza. No ale może zwyczajnie nie potrafiliśmy docenić oryginalności smaku;)
Źródło:http://www.apetytnawiecej.pl/2013/10/kalafior-w-ciescie-hinduskim-wg-magdy.html