Zastanawia mnie nazwa tego pysznego ciasta, to raczej nie ma nic wspólnego ze śniegiem. Jedynie ta pianka na wierzchu imituje nam pierzynkę śnieżną. Ale nie ważne jaka nazwa grunt to to że ciasto jest pyszne i zachęcam do przypomnienia sobie o starym przepisie.Biszkopt:7 jaj1 szklanka cukru1 szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki olejuWykonanie:Biała ubić, utrwalić cukrem. Nie przerywając ubijania dodać żółtka i olej. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao. Blaszkę 21x32 wyłożyć papierem, przełożyć ciasto, wyrównać. Upiec w 180 st. C. Po wystudzeniu ciasto przekroić na 2 blaty.Krem:25 dag masła12 dag cukru pudru2 cukrywaniliowe1/2 litra mleka5 żółtek4 łyżki mąki ziemniaczanejspirytusWykonanie:Połowę mleka zagotować. W reszcie mleka rozmieszać żółtaka, mąkę i cukrywaniliowe. Całość wlać na gotujące mleko, mieszając zagotować. Przykryć i pozostawić do wystudzenia. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, połączyć z budyniem. Dla zaostrzenia smaku dodać odrobinę spirytusu.Piana:5 białek7 łyżek cukru2 łyżeczki żelatynystarta czekolada lub kakaoWykonanie:Białka z cukrem ubić na parze na sztywną pianę. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Wymieszać z ubitymi białkami.Przełożenie ciasta:biszkoptkrembiszkoptpinaczekoladaSmacznego!