ßßß Cookit - przepis na świąteczne ciasto marcepanowe z kremem czekoladowym

świąteczne ciasto marcepanowe z kremem czekoladowym

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj powiało zimą. To pierwszy taki dzień tej jesieni, kiedy naprawdę poczułam, że zima, a z nią Święta się zbliżają. I gdyby nie grypa wykańczająca mnie od jakiegoś czasu, moja radość byłaby ogromna. Bardzo lubię zimę, śnieg i mróz, Boże Narodzenie i choinkę, i wszystko co się z nimi wiąże, ale bardzo nie lubię zimowego chorowania.
No i właśnie, plany co do zapełnienia mojego bloga przepisami świątecznymi miałam ogromne, ale pokrzyżowała je grypa, na szczęście już opanowana, a więc wracam do życia i do przepisów.
Dzisiejsze ciasto jest wyjątkowe i zdecydowanie świąteczne. Nie jest dietetyczne, nie ma co udawać, jest bogate, ciężkie, słodkie i kaloryczne, czyli takie, jakie powinno być ciasto świąteczne.
Składniki: na małą tortownicę, około 21cm
Najlepiej użyć naczynia żaroodpornego o odpowiedniej średnicy, pieczemy zanurzając formę do połowy w wodzie, naczynie musi być szczelne. Blaszka, pomimo, że wyłożona papierem do pieczenia, przepuszcza wodę.
280g marcepanu
275g jajek ( jedno jajko ma ok. 50-70 g)
50g cukru
75g mąki pszennej typ 550
50g masła
13g proszku do pieczenia
kieliszek Amaretto
krem:
ilości na małą tortownicę
75g rodzynek
4 duże łyżki brandy
200g gorzkiej czekolady
150g miękkiego masła
150g cukru pudru
50g orzechów włoskich, posiekanych
Jak zrobiłam:
ciasto:
Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia. Jajka ubiłam z cukrem. Masło rozpuściłam, lekko przestudziłam i połączyłam z marcepanem.
Dodawałam porcjami masę jajowo-cukrową, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodałam Amaretto i wszystkie składniki wymieszałam łyżką, do czasu połączenia w jednolitą masę.
Masę wylałam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia ( nie była całkowicie szczelna, lepiej użyć okrągłego naczynia żaroodpornego ), którą włożyłam do większego naczynia napełnionego wodą tak, żeby naczynie z ciastem było zanurzone do połowy.
Piekłam w temperaturze około 150 °C przez 45 - 50 minut.
krem:
1. Namoczyłam rodzynki w brandy.
2. Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Odstawiłam, powinna być letnia.
3. W osobnej misce ubiłam masło z cukrem, a potem energicznie wmieszałam w nie rozpuszczoną czekoladę. Dodałam orzechy i rodzynki z brandy.
4. Wystudzone całkowicie ciasto przekroiłam horyzontalnie. Krem podzieliłam na dwie części, pierwszą posmarowałam spód, a drugą pokryłam wierzch ciasta. Udekorowałam.
Źródło:http://majaskorupska.blogspot.com/2014/11/swiateczne-ciasto-marcepanowe-z-kremem.html