Soczysta i krucha szynka duszona w piwie z dodatkiem marchwi, selera i pietruszki to klasyczna bawarska propozycja obiadowa. Doskonała w towarzystwie placków ziemniaczanych.Składniki:500 szynki3 marchewki1/2 selera korzeniowegoduża pietruszkapor (biała i zielona część)2 cebule2 ząbki czosnku300ml piwa jasnego2 łyżki smalcusól, pieprz, majeranek, tymianekSposób przygotowania:Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na plastry. Każdy z plastrów rozbijamy (jeśli są duże przekrawamy na pół) i z obu stron doprawiamy solą, czarnym pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Na patelni rozgrzewamy smalec i smażymy na nim mięso z obu stron na rumiano na dość dużej mocy.Zdejmujemy mięso z patelni i na tym samy m tłuszczu przesmażamy pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone w kostkę marchwie, seler i pietruszkę oraz por pokrojony w pól talarki. Przesmażamy aż będą półmiękkie.Brytfannę lub naczynie żaroodporne smarujemy smalcem i wykładamy połowę warzyw. Na warzywach układamy mięso a następnie druga cześć warzyw. Całość podlewamy piwem. Pieczemy w 180 stopniach C prze 30 pod przykryciem, a następnie jeszcze 30 minut bez przykrycia. Serwujemy z plackami ziemniaczanymi.