ßßß Cookit - przepis na Pomysł na kawę

Pomysł na kawę

nazwa

Wykonanie

Kawa jak żaden inny napój wzbudza spore kontrowersje. Istnieją rozbieżne opinie na temat jej wpływu na nasz organizm. Trwają też odwieczne spory nad tym czy warto ja pić czy nie? Jedno jest pewno filiżanka, aromatycznego napoju jest najlepszym przyjacielem smakoszy, zmęczonych pracoholików i pracowników biurowych ;)
Jeśli lubicie kawę a znudziła Wam się klasyczna wersja to jest Wasz szczęśliwy dzień ;)
Dziś polecam kilka sprawdzonych wariantów kawowych dla wszystkich, którzy nie lubią nudy.
Kawa z kogel-mogel
Składniki:
(na jedną dużą kawę)
2-3 łyżeczki kawy mielonej lub rozpuszczalnej lub 3/4 szklanki kawy z ekspresu
¾ szklanki wody
bita śmietana
Krem:
2 żółtka
20 g cukru
Karmel:
4 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Krem:
Przygotuj kąpiel wodną: do garnka nalej wodę do około 1/3 wysokości i ułóż na nim szklaną lub ceramiczna miskę. Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy cały czas podgrzewając w kąpieli wodnej, aż do uzyskania puszystej masy.
Masę nakładamy na dno szklanki.
Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki. Kawę delikatnie wylewamy na krem jajeczny.
Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.
Kawę wykańczamy rozetką bitej śmietany i kawałkami karmelu.
Kawa podwójnie kokosowa
Składniki:
(na 2 duże kawy)
4 łyżeczki kawy mielonej + szklanka wody (lub szklanka kawy z ekspresu)
Krem kokosowy:
4 łyżki wiórków kokosowych
2 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki gęstego mleka kokosowego
Bita śmietana kokosowa:
puszka mleka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce
2 łyżeczki cukru pudru
wiórki gorzkiej czekolady
Sposób przygotowania:
Krem kokosowy:
Wiórki kokosowe zmielić blenderem lub mikserem razem z cukrem i gęstym mlekiem kokosowym do uzyskania wilgotnej, jednolitej masy. Nałożyć na dno szklanek.
Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Jeśli lubimy bardzo słodkie napoje możemy ją dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo zarówno krem jak i bita śmietana są słodkie.
Bita śmietana kokosowa:
Puszka mleka kokosowego powinna się chłodzić w lodówce przez dobę. Gęste mleko kokosowe, które gromadzi się na górze puszki łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
Kawę wieńczymy bitą śmietaną kokosową i starta gorzką czekoladą.
Waniliowe latte macchiato
Składniki:
(na jedna dużą kawę)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej Jacobs + ⅓ szklanki wody lub 1/3 szklanki kawy z ekspresu
cukier wg uznania
½ szklanki mleka
½ łyżeczki esencji waniliowej
łyżeczka startej gorzkiej czekolady
Karmel:
4 łyżki cukru
do dekoracji figa, listki mięty
Sposób przygotowania:
Kawę zaparz, jak lubisz, ewentualnie dosłodź. Dodaj esencję, waniliowa i wymieszaj.
Mleko podgrzej, spień spieniaczem do mleka lub dyszą ekspresu aż pianka będzie gęsta.
Mleko umieszczamy w wysokiej szklance i delikatnie wlewamy kawę tak aby mleko rozdzieliło się na dolną frakcję i lekką piankę na wierzchu.
Karmel: do garnka wsypujemy cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.
Kawę dekorujemy karmelowym ornamentem i plasterkiem figi.
Jesienna kawa z bzem
Składniki:
2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/mielonej na ¾ szklanki wody lub ¾ szklanki kawy z ekspresu
cukier wg uznania
3 łyżeczki syropu z czarnego bzu
bita śmietana
listki mięty do ozdoby
Sposób przygotowania:
Zaparzamy kawę tak mocną jak lubimy. Możemy użyć kawy rozpuszczalnej/mielonej lub z ekspresu. Dosładzamy wg. gustu biorąc pod uwagę, że syrop z bzu jest słodki. Dodajemy 2 łyżeczki syropu z bzu i mieszamy. Kawę wykańczamy bitą śmietaną i skrapiamy pozostałą łyżeczką syropu. Dekorujemy listkami mięty.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2015/10/pomys-na-kawe.html