Wykonanie
Kawa jak żaden inny
napój wzbudza spore kontrowersje. Istnieją rozbieżne opinie na temat jej wpływu na nasz organizm. Trwają też odwieczne spory nad tym czy warto ja pić czy nie? Jedno jest pewno filiżanka, aromatycznego
napoju jest najlepszym przyjacielem smakoszy, zmęczonych pracoholików i pracowników biurowych ;)Jeśli lubicie
kawę a znudziła Wam się klasyczna wersja to jest Wasz szczęśliwy dzień ;)Dziś polecam kilka sprawdzonych wariantów
kawowych dla wszystkich, którzy nie lubią nudy.
Kawa z kogel-
mogelSkładniki:(na jedną dużą
kawę)2-3 łyżeczki
kawy mielonej lub rozpuszczalnej lub 3/4 szklanki
kawy z ekspresu¾ szklanki
wodybita śmietanaKrem:2
żółtka20 g
cukruKarmel:4 łyżki
cukruSposób przygotowania:Krem:Przygotuj kąpiel
wodną: do garnka nalej
wodę do około 1/3 wysokości i ułóż na nim szklaną lub ceramiczna miskę.
Żółtka łączymy z
cukrem i ubijamy cały czas podgrzewając w kąpieli
wodnej, aż do uzyskania puszystej masy.Masę nakładamy na dno szklanki.
Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Nie ma konieczności jej słodzenia bo krem jajeczny jest wyraźnie słodki.
Kawę delikatnie wylewamy na krem jajeczny.Karmel: do garnka wsypujemy
cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż
cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.
Kawę wykańczamy rozetką
bitej śmietany i kawałkami karmelu.
Kawa podwójnie kokosowa
Składniki:(na 2 duże
kawy)4 łyżeczki
kawy mielonej + szklanka
wody (lub szklanka
kawy z ekspresu)Krem
kokosowy:4 łyżki
wiórków kokosowych2 łyżeczki
cukru pudru2 łyżki gęstego
mleka kokosowegoBita śmietana kokosowa:puszka
mleka kokosowego schłodzonego przez dobę w lodówce2 łyżeczki
cukru pudruwiórki
gorzkiej czekoladySposób przygotowania:Krem
kokosowy:
Wiórki kokosowe zmielić blenderem lub mikserem razem z
cukrem i gęstym
mlekiem kokosowym do uzyskania wilgotnej, jednolitej masy. Nałożyć na dno szklanek.
Kawę zaparz lub przygotuj w ekspresie. Jeśli lubimy bardzo słodkie
napoje możemy ją dosłodzić, ale nie ma takiej potrzeby bo zarówno krem jak i
bita śmietana są słodkie.
Bita śmietana kokosowa:Puszka
mleka kokosowego powinna się chłodzić w lodówce przez dobę. Gęste
mleko kokosowe, które gromadzi się na górze puszki łączymy z
cukrem pudrem i ubijamy na sztywną
bitą śmietanę.
Kawę wieńczymy
bitą śmietaną kokosową i starta
gorzką czekoladą.
Waniliowe latte macchiato
Składniki:(na jedna dużą
kawę)2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej Jacobs + ⅓ szklanki
wody lub 1/3 szklanki
kawy z ekspresu
cukier wg uznania½ szklanki
mleka½ łyżeczki esencji waniliowejłyżeczka startej
gorzkiej czekoladyKarmel:4 łyżki
cukrudo dekoracji
figa, listki
miętySposób przygotowania:
Kawę zaparz, jak lubisz, ewentualnie dosłodź. Dodaj esencję, waniliowa i wymieszaj.
Mleko podgrzej, spień spieniaczem do
mleka lub dyszą ekspresu aż pianka będzie gęsta.
Mleko umieszczamy w wysokiej szklance i delikatnie wlewamy
kawę tak aby
mleko rozdzieliło się na dolną frakcję i lekką piankę na wierzchu.Karmel: do garnka wsypujemy
cukier i rozprowadzamy go równą warstwą na dnie. Podgrzewamy na średnim ogniu aż
cukier się roztopi i lekko zbrązowieje. Łyżeczkę maczamy w karmelu i robimy esy-floresy na papierze do pieczenia. Pozostawiamy na chwilę do stwardnienia.
Kawę dekorujemy karmelowym ornamentem i plasterkiem
figi.Jesienna
kawa z
bzemSkładniki:2-3 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej/mielonej na ¾ szklanki
wody lub ¾ szklanki
kawy z ekspresu
cukier wg uznania3 łyżeczki
syropu z czarnego bzu
bita śmietanalistki
mięty do ozdobySposób przygotowania:Zaparzamy
kawę tak mocną jak lubimy. Możemy użyć
kawy rozpuszczalnej/mielonej lub z ekspresu. Dosładzamy wg. gustu biorąc pod uwagę, że
syrop z bzu jest słodki. Dodajemy 2 łyżeczki
syropu z bzu i mieszamy.
Kawę wykańczamy
bitą śmietaną i skrapiamy pozostałą łyżeczką
syropu. Dekorujemy listkami
mięty.