Wykonanie
Jak uchować
malinę na zimę?Całkiem prosto.Jeśli Twoje
owoce są bardzo słodkie nie musisz używać
cukru w ogóle.Jeśli są niewystarczająco słodkie polecam użycie zdrowszych pomysłów słodzących.:)
Składniki:
maliny (2 kg)
daktyle suszone (do smaku, u mnie wystarczyło kilka sztuk)
Wykonanie:
Maliny wypłucz dokładnie, wsyp do emaliowanego garnka, podlej kilka łyżkami
wody i zagotuj. Kiedy już puszczą sok, zbierz pianę, wrzuć
daktyle i gotuj do maksymalnej miękkości
daktyli, na bardzo małym ogniu, często mieszając i zbierając pianę.Następnie zmiksuj całość, zagotuj raz jeszcze i wrzącą masę (uwaga! gorące) przełóż do wysterylizowanych słoików.Zakręć przetartymi
spirytusem zakrętkami i przykryj szczelnie grubym kocem.Gotowe!
Smacznego w zimie!Ciao!:)