ßßß Cookit - przepis na Domowy syrop daktylowy

Domowy syrop daktylowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Żeby zrobić własny syrop z daktyli, potrzeba naprawdę minimum wysiłku. Z pewnością nie będzie on tak przetworzony i przefiltrowany jak klarowny syrop kupiony w sklepie. Za samodzielnym wykonaniem przemawia także cena i łatwa dostępność suszonych daktyli, które można kupić w większości sklepów, nawet w małych miejscowościach. Po niewielkiej obróbce otrzymamy wartościowy produkt słodzący do wszelkich wypieków oraz słodkich śniadań. Jeśli pogotujemy daktyle dłużej i zalejemy mniejszą ilością wrzątku, możemy zrobić świetny dżem. Celulozowa otoczka pestki pozostaje po moczeniu i miksujemy ją razem z owocami, więc zachowujemy także błonnik.
Składniki (na 2 słoiki o pojemności około 300 ml)
400 g daktyli suszonych bez pestek
wrzątek
Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem na sitku, zwłaszcza, jeśli były kupione na wagę na straganie albo w supermarkecie. Ogólnie, najlepiej je sparzyć. żeby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie włożyć je do dowolnego naczynia ze szkła lub kamionki i zalać wrzątkiem tak, aby woda tylko przykryła daktyle. Zostawić na całą noc, aby owoce bardzo rozmiękły. Następnie dokładnie zmiksować i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Jeżeli zależy nam na rzadszym syropie, można dolać nieco wody. Gorący syrop przelać do wyprażonych w piekarniku słoiczków i odwrócić je do góry dnem, aby ciepło uszczelniło słoik.
Należy przechowywać syrop w suchym i chłodnym miejscu, a po otwarciu – w lodówce.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/01/domowy-syrop-daktylowy.html