Wykonanie
Żeby zrobić własny
syrop z
daktyli, potrzeba naprawdę minimum wysiłku. Z pewnością nie będzie on tak przetworzony i przefiltrowany jak klarowny
syrop kupiony w sklepie. Za samodzielnym wykonaniem przemawia także cena i łatwa dostępność
suszonych daktyli, które można kupić w większości sklepów, nawet w małych miejscowościach. Po niewielkiej obróbce otrzymamy wartościowy produkt słodzący do wszelkich wypieków oraz słodkich śniadań. Jeśli pogotujemy
daktyle dłużej i zalejemy mniejszą ilością wrzątku, możemy zrobić świetny
dżem. Celulozowa otoczka pestki pozostaje po moczeniu i miksujemy ją razem z
owocami, więc zachowujemy także błonnik.
Składniki (na 2 słoiki o pojemności około 300 ml)400 g
daktyli suszonych bez pestekwrzątek
Przygotowanie
Daktyle sparzyć wrzątkiem na sitku, zwłaszcza, jeśli były kupione na wagę na straganie albo w supermarkecie. Ogólnie, najlepiej je sparzyć. żeby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Następnie włożyć je do dowolnego naczynia ze szkła lub kamionki i zalać wrzątkiem tak, aby
woda tylko przykryła
daktyle. Zostawić na całą noc, aby
owoce bardzo rozmiękły. Następnie dokładnie zmiksować i na małym ogniu doprowadzić do wrzenia. Jeżeli zależy nam na rzadszym
syropie, można dolać nieco
wody. Gorący
syrop przelać do wyprażonych w piekarniku słoiczków i odwrócić je do góry dnem, aby ciepło uszczelniło słoik.Należy przechowywać
syrop w suchym i chłodnym miejscu, a po otwarciu – w lodówce.