ßßß Cookit - przepis na Syrop vel. miód daktylowy

Syrop vel. miód daktylowy

nazwa

Wykonanie

Daktyle lubię od zawsze, ale nigdy nie zastanawiałam się, dlaczego w sumie są zdrowe... Ostatnio wyczytałam, że są źródłem witamin A, C, B1, PP, potasu, żelaza, fosforu, magnezu. Mają zapobiegać miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu. Mają właściwości przeciwzapalne, przeciwbólowe i przeciwzakrzepowe. Nic tylko korzystać z ich dobrodziejstw :)
Dziś wersja na płynno - jako syrop do kaszek, budyniu, płatków...
Składniki:
1 szkl. suszonych daktyli
1 szkl. przegotowanej wody
Sposób przygotowania:
Daktyle zalej wodą i pozostaw na noc. Odcedź, nie musisz bardzo dokładnie. Następnie zmiksuj dokładnie - manipuluj ilością wody, by uzyskać pożądaną gęstość syropu.
Przechowuj do kilku dni w lodówce.
Źródło:http://zapach-domu.blogspot.com/2015/01/syrop-vel-miod-daktylowy.html