Wykonanie
Sezon dyni w pełni, a ja pierwszy raz eksperymentuję z
dynią makaronową. Wdzięczny temat. Bulwa przypomina połączenie
cukinii i
kabaczka, przekrojona pachnie
melonem, a po upieczeniu
makaron spaghetti. Ten ostatni podałam z pesto z pestek dyni i o tym piszę tutaj . Została mi czwarta część z całości i tę wykorzystałam do placuszków.Składniki na 15 placuszków:60 g
mąki pszennej1
żółtko1 ubite
białko2 łyżki musu
daktylowego2 czubate łyżki pieczonej dyni makaronowej (może być hokkaido)4 łyżki
mleczka kokosowego (mieszam wodnistą część ze
śmietanką)1 małe jabłuszko, bez skóry, starte na grubej tarcepół łyżeczki
proszku do pieczeniamasło klarowane do smażeniaWszystkie składniki, oprócz ubitego
białka, połaczyć rózgą kuchenną. Przed samym smażeniem dodac
białko i delikatnie połaczyć. Na patelni rozgrzać odrobinę
masła klarowanego, kłaść łyżką malutkie placuszki i smażyć na złoty kolor z kazdej strony.