ßßß Cookit - przepis na Orzeźwiająco-oczyszczający arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

Orzeźwiająco-oczyszczający arbuzowo-grejpfrutowy koktajl

nazwa

Wykonanie

Połączenie gejpfruta z arbuzem w postaci koktajlu to fantastyczny w dodatku prosty i szybki sposób na mega dawkę zdrowych i pomocnych naszemu organizmowi substancji. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że oba te owoce w większości składają się z wody dzięki czemu doskonale nawodnią organizm w czasie letnich upałów oraz, co warto podkreślić, są właścicielami niewielkiej ilości kalorii!!
Grejpfrut uchodzi za jeden z najzdrowszych cytrusów. Zawiera witaminy C, PP, B i kwas foliowy, ponad to minerały takie jak: potas, fluor, wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz pektyny wspomagające układ trawienny. Grejpfrut posiada właściwości obniżające ciśnienie krwi, poziom złego cholesterolu we krwi, oraz poziom glukozy dzięki czemu polecany jest osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą oraz diabetykom (tu ze względu na niski indeks glikemiczny). Specyficzny, gorzkawy smak nadaje grejpfrutowi naringina – działający przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie flawonoid zawarty zarówno w miąższu jak też w albedo czyli białej błonce owocu.
Arbuz zaraz za pomidorami stanowi bogate zródło likopenu – barwnika roślinnego doskonale zwalczającego wolne rodniki, dzięki czemu zapobiega tworzeniu się komórek rakowych w organizmie. Najnowsze badania wskazują, że likopen zawarty w arbuzie lepiej przyswajalny jest w stanie surowym niż ten z pomidorów który do pełni działania potrzebuje obróbki termicznej. Arbuz polecany jest osobom z nadciśnieniem, gdyż skutecznie obniża ciśnienie krwi oraz tym którzy borykają się z zaparciami i innymi problemami trawiennymi a to ze względu na zawarte w nim spore ilości błonnika .
Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:
1 czerwony grejpfrut
500 g arbuza (waga bez pestek i skórki)
kilka kostek lodu
Podane proporcje wystarczą do przygotowania napoju dla 2 osób.
Przygotowanie
Jeśli NIE dysponujemy sokowirówką to grejpfruta (wcześniej umytego) kroimy na pół i z każdej połówki ręcznie lub za pomocą mechanicznej wyciskarmi wyciskamy sok. Wygodniej i wydajniej jest wykonać tę czynność za pomocą sokowirówki. Wtedy grejpfruta obieramy ze skóry oraz dokładnie z białej błonki, która w nadmiarze może nadać koktajlowi cierpkiego smaku. Kawałki grejpfruta kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w sokowirówce.
Arbuz ze względu na mięsistą budowę tkanek nie nadaje się do wyciskania w sokowirówce, stąd najlepiej go miksować. Arbuza pozbawiamy twardej skóry i pestek, kroimy na drobne kawałki, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy.
W wysokim naczyniu łączymy sok z grejpfruta i z arbuza, dokładnie mieszamy dodajemy kilka kostek lodu, listek mięty i słomkę i gotowe.
O tyle to atrakcyjny napój bo w zasadzie nie potrzebuje żadnych dodatków typu cukier czy miód . Grejpfrut z arbuzem fantastycznie uzupełniają się słodyczą i goryczką dając w efekcie pyszny orzeźwiający, zdrowy i lekki napój.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/orzezwiajaco-oczyszczajacy-arbuzowo-grejpfrutowy-koktajl