Wykonanie
Połączenie
gejpfruta z
arbuzem w postaci koktajlu to fantastyczny w dodatku prosty i szybki sposób na mega dawkę zdrowych i pomocnych naszemu organizmowi substancji. Warto również zwrócić uwagę na fakt, że oba te
owoce w większości składają się z
wody dzięki
czemu doskonale nawodnią organizm w czasie letnich upałów oraz, co warto podkreślić, są właścicielami niewielkiej ilości kalorii!!
Grejpfrut uchodzi za jeden z najzdrowszych
cytrusów. Zawiera witaminy C, PP, B i kwas foliowy, ponad to minerały takie jak: potas,
fluor, wapń, fosfor, żelazo, cynk oraz pektyny wspomagające układ trawienny.
Grejpfrut posiada właściwości obniżające ciśnienie
krwi, poziom złego cholesterolu we
krwi, oraz poziom glukozy dzięki
czemu polecany jest osobom borykającym się z nadciśnieniem tętniczym, miażdżycą oraz diabetykom (tu ze względu na niski indeks glikemiczny). Specyficzny, gorzkawy smak nadaje grejpfrutowi naringina – działający przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo i antyseptycznie flawonoid zawarty zarówno w miąższu jak też w albedo czyli białej błonce
owocu.
Arbuz zaraz za
pomidorami stanowi bogate zródło likopenu – barwnika roślinnego doskonale zwalczającego wolne rodniki, dzięki
czemu zapobiega tworzeniu się komórek
rakowych w organizmie. Najnowsze badania wskazują, że likopen zawarty w
arbuzie lepiej przyswajalny jest w stanie surowym niż ten z
pomidorów który do pełni działania potrzebuje obróbki termicznej.
Arbuz polecany jest osobom z nadciśnieniem, gdyż skutecznie obniża ciśnienie
krwi oraz tym którzy borykają się z zaparciami i innymi problemami trawiennymi a to ze względu na zawarte w nim spore ilości błonnika .Do przygotowania koktajlu potrzebne będą:1 czerwony
grejpfrut500 g
arbuza (waga bez pestek i skórki)kilka kostek
loduPodane proporcje wystarczą do przygotowania
napoju dla 2 osób.PrzygotowanieJeśli NIE dysponujemy sokowirówką to
grejpfruta (wcześniej umytego) kroimy na pół i z każdej połówki ręcznie lub za pomocą mechanicznej wyciskarmi wyciskamy sok. Wygodniej i wydajniej jest wykonać tę czynność za pomocą sokowirówki. Wtedy
grejpfruta obieramy ze skóry oraz dokładnie z białej błonki, która w nadmiarze może nadać koktajlowi cierpkiego smaku. Kawałki
grejpfruta kroimy na mniejsze cząstki i umieszczamy w sokowirówce.
Arbuz ze względu na mięsistą budowę tkanek nie nadaje się do wyciskania w sokowirówce, stąd najlepiej go miksować.
Arbuza pozbawiamy twardej skóry i pestek, kroimy na drobne kawałki, następnie umieszczamy w blenderze i miksujemy.W wysokim naczyniu łączymy
sok z grejpfruta i z
arbuza, dokładnie mieszamy dodajemy kilka kostek
lodu, listek
mięty i słomkę i gotowe.O tyle to atrakcyjny
napój bo w zasadzie nie potrzebuje żadnych dodatków typu
cukier czy
miód .
Grejpfrut z
arbuzem fantastycznie uzupełniają się
słodyczą i goryczką dając w efekcie pyszny orzeźwiający, zdrowy i lekki
napój.