ßßß Cookit - przepis na OGÓRKI MAŁOSOLNE

OGÓRKI MAŁOSOLNE

nazwa

Wykonanie

Odkąd pamiętam ogórki małosolne zawsze sporządzane były w naszym domu według starej babcinej receptury, według której nie mogło zabraknąć w nich chrzanu, czosnku i kopru. Dorastając poznawałam również wersje z dodatkiem liści laurowych czy liści wiśni. Faktem jest, że w smaku nie dorównują im ani ogórki kiszone ani konserwowe – to oczywiście moje osobiste zdanie.
Ogórki małosolne mogą stanowić samodzielną przekąskę, dodatek do dania głównego, do sałatki czy po prostu składnik niezwykle lubianych przez Polaków kanapek.
OGÓRKI MAŁOSOLNE – składniki
1 kg małych gruntowych ogórków
1 pęczek kopru
1 główka czosnku
1 łyżka soli na 1 litr wody
1,5 litra zimnej wody niegazowanej
korzeń i kilka liści chrzanu
kilka liści laurowych
Podane proporcje wystarczą do przygotowania około 20 małych ogórków.
OGÓRKI MAŁOSOLNE – przygotowanie
Ogórki dokładnie myjemy i układamy w kamiennym naczyniu. Pomiędzy nie wtykamy listki laurowe, gałązki kopru oraz liście chrzanu .
Korzeń chrzanu myjemy, obieramy i kroimy w wąskie pionowe słupki i wkładamy między ogórki, dodajemy także obrane ząbki czosnku.
Sporządzamy roztwór soli w zimnej wodzie. Woda może być przegotowana lub mineralna niegazowana. Ja zwykle na 1 litr wody używam 1 łyżkę soli.
Ogórki zalewamy przygotowanym roztworem soli w wodzie i przykładamy mniejszym niż średnica naczynia talerzem, ewentualnie dociskamy czymś ciężkim tak by wszystkie ogórki zanurzone były w roztworze.
Ogórki małosolne do spożycia gotowe są po dwóch, trzech dobach.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/przepis/ogorki-malosolne