Wykonanie
Banany w cieście to deser stworzony z myślą o małych konsumentach (puszyste, pachnące, słodkie ale bez
cukru) jak również osobach z nietolerancją glutenu, bo właśnie z myślą o nich pszenną oczyszczoną
mąkę zastąpiłam
mąką kukurydzianą. Dodatek
cukru zastąpiłam
miodem – czyli zdrowszym wydaniem
słodyczy.
Banany w cieście
kokosowym – składniki2
banany20 g
wiórków kokosowych2
jajka1 łyżka
miodu3 łyżki
mąki kukurydzianej100 ml ciepłego
mlekaPodane składniki wystarczą do przygotowania około 12 – 15 sztuk.PrzygotowanieW misce łączymy 2
jajka,
wiórki kokosowe, 1 łyżkę
miodu oraz 100 ml ciepłego
mleka. Całość dokładnie mieszamy. Następnie dosypujemy 3 łyżki
mąki kukurydzianej oraz 1 łyżeczkę
proszku do pieczenia. Wszystkie składniki ponownie dokładnie mieszamy.Ciasto powinno
mieć gęstą konsystencję, tyk by nie spływało z
bananów.
Banany obieramy i kroimy skośnie na plastry. Plastry przekładamy do naczynia w którym jest ciasto i delikatnie mieszamy.
Banany smażymy na patelni lub w głębokim tłuszczu. Po około 1-2 minuty z każdej strony. Następnie odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.Serwujemy gorące z
syropem klonowym i gałązką
mięty.Deser ten sprawdzi się również bardzo dobrze jako słodki dodatek do drugiego śniadania w szkole dla naszych pociech.